Радев: Ще съм президент на помирението


Ще бъда президент на диалога и помирението, на сътрудничеството, и баланса. Това заяви президентът Румен Радев в своето слово при официалното встъпване в длъжност.

„Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, свободата, толерантността и духовността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. Дължим го на децата си”, каза още в словото си държавният глава. Той увери, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия

„Ще работя с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека да бъде ясно-ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред”, заяви още Радев.

Малко преди да встъпи в длъжност президентът коментира за БНТ, че за служебното правителство ще използва експерти. „БСП по никакъв начин не влияе на моя избор но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения”, категоричен е Радев.
Президентът нямал амбицията да се бърка в работата на което и да е правителство, но уточни, че според правомощията си, има правото да задава въпроси. Радев подчерта, че няма намерение да иззема функциите на премиер. „Във външната политика ще се старая, тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме”, заяви Радев. „Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ”, допълни той.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter