САЩ готвят военен отговор за нарушаването от Русия на договора за ракетите


САЩ готвят военен отговор на нарушенията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF) от страна на Русия. Това предупреди президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„Ще започнем да разработваме варианти на нашия собствен военен отговор и ще работим с НАТО и други съюзници и партньори, за да не даваме на Русия каквото и да е военно преимущество заради нейното незаконно поведение“, се изтъква в изявлението на Тръмп.

По думите му, съюзниците на САЩ в НАТО напълно подкрепят американската страна, защото „те разбират заплахата, която представлява нарушението на договора от страна на Русия“.

По-рано Тръмп обяви, че на 2 февруари Вашингтон преустановява изпълнението на договора за ракетите от 1987 г., сключен между САЩ и тогавашния СССР.

В Берлин отбелязаха, че са готови да използват следващите шест месеца за преговори за запазване на договора, ако САЩ обявят оттеглянето си.

От руското външно министерство подчертаха, че оттеглянето на САЩ от договора се явява необратима перспектива.

Русия обвини САЩ, че от две години. произвеждат забранени ракети

САЩ вече две години разработват ракети със среден и малък обсег на действие. Това заявяват от Министерство на отбраната на Руската федерация часове, след като стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин изтегля страната от ядрения договор от 1987 година по аналогия с изтеглянето на САЩ.

„Във Вашингтон, още две години преди да отправят безпочвените и недоказани обвинения спрямо Русия за нарушаване на клаузите на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, не само са взели решение, но и са пристъпили към подготовка за производство на забранените по договор ракети със среден и малък обсег“, твърдят руските военни, цитирани от „Интерфакс“.

Източник: news.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter