ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Силата на Кръста
Началото на една цивилизация


Иван Делчев

Христовият монограм във фреска от римска вила край Лондон

След голямата политическа криза на Римската империя през трети век император Диоклециан поверява управлението на фактически разделената империя на тетрархия – по двама августи и двама цезари. В борбата за власт загиват всички претенденти за тетрарси и остава само Флавий Валерий Аврелий Константин I Велики, който през 324 г. се провъзгласява за единствен Август и обединява за кратко Източната и Западната Римска империя.

Ключов епизод в тази кървава борба е победата на Константин над Максенций, при което Константин остава едноличен управител на западната част на империята. През 312 г. в битката при Милвийския мост на Виа Фламиния северно от Рим Константин побеждава превъзхождащата и подсилена от преторианската гвардия армия на Максенций, който при отстъплението се удавя в Тибър.

Но тази битка, която иначе би останала поредното събитие в борбата за власт в разпадащата се Римска империя, е ключова за историята на западното човечество, защото е белязана с видението на Константин в навечерието на сражението. В резултат на това се легализира християнството, то се превръща в държавна религия на многонационалната империя и оттам в световна обединителна религиозна сила.

Според Евсевий Кесарийски Константин и армията му виждат на 27 октомври 312 г. в деня преди битката в небето кръст от светлина с изписани думи

Под този знак ще победиш.

В нощта преди битката в съня на Константин се явява Христос, който му нарежда явилия се в небето знак да се носи като защита за войниците му.

Лоренцо Бернини, Видението на Константин, 1670 г.

На сутринта на щитовете си войниците рисуват хризма – Христовия  монограм, образуван от първите две букви на Христос на гръцки. Хризмата впоследствие включва гръцките букви алфа и омега, за да бъде според Откровението на Йоан:

Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.

За да се демонстрира единовластието на Константин над Западната империя след битката главата на Максенций е разнасяна набучена на копие в Рим. Три години по-късно в чест на битката е издигната триумфалната арка на Константин до Колизея.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter