Върви, народе възродени,
Смешен плач
Боил Банов едва ли е най-добрият културен министър, но кой е тръгнал да му държи сметка


„Изригването“  или по точно плача  на бившия министър и настоящ председател на комисията за култура  в народното събрание  Вежди Рашидов би бил много смешен, ако е само вдигане на шум. Но всъщност най – притеснителното в случая е огромното му желание да се „Върне в играта“ . Възниква резонният въпрос – защо точно сега му се е приискало на Човека  да се върне в играта?  Може да има нещо общо с това, че известно време парламентът беше без заплати или невъзможността да се правят мащабни изложби в чужбина в условията на коронавирус .

Съвсем „друга бира“ или може би „ уиски“ е да си министър на културата по време на пандемия. Както е известно най-лесно се краде по време на война или при  коронавирус . Днес когато галерии, сцени, театри и киносалони  са затворени за неопределено време, министерството  на културата спестява по 5-10 милиона от дотации на културните институти. Според настоящия министър Боил Банов  – Спестените пари ще бъдат раздадени чрез проекти и конкурси на максимален брой свободни творци,  или както духовито ги нарича  приятелят на Васил Божков – Влади  Горанов –   „маргинали“.   Може би това прахосничество гневи най-много мащабния строител и визионер Вежди Рашидов. Както нееднократно е заявявал екс министърът:

Аз, ви направих Българския Лувър, Музея на социалистическото изкуство, Музея за съвременно изкуство – последните два едва ли  някой е посещавал.  Сега е може би  времето от икономисаните пари да бъдат построени Българския Британски музей, Българския  Ермитаж , или защо не Българската опера в Сидни – България, освен художници има и по някой оперен певец.

Боил Банов едва ли е най-добрият културен министър,  но кой е тръгнал да му държи сметка

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter