Сорос: Китай строи високо-
технологична световна диктатураКитай е най-богатият, най-силният и технологически най-напредналият авторитарен режим в света

В Давос милиардерът настоя като необходимост САЩ да предприемат твърди мерки срещу технологични компании като ZTE и Huawei

Милиардерът Джордж Сорос заяви по време своя реч на Световния икономически форум в Давос, че усилията на Китай да контролира обществото чрез цифрови технологии са „смъртна опасност“ за свободата по света, а китайският президент Си Цзинпин е „най-опасният противник на отворените общества“, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Той каза, че е необходимо САЩ да предприемат твърди мерки срещу технологични компании като ZTE и Huawei.

Според Сорос е най-добре, вместо да „водят търговска война практически с целия свят, САЩ да се съсредоточат върху Китай“.

Милиардерът призова САЩ да предприемат твърди мерки срещу технологични компании като ZTE и Huawei. Според него, ако „тези компании започнат да доминират на 5G-пазара, те ще представляват неприемлив риск за сигурността на останалия свят“.

„Китай не е единственият авторитарен режим в света, но несъмнено е най-богатият, най-силният и най-развитият в машинното обучение и изкуствения интелект“, каза Сорос.

Само преди ден Huawei анонсира нови 5G продукти на специално събитие в Пекин. Компанията постигна значителен успех със своето телекомуникационно оборудване, тъй като то е много качествено, но много по-евтино от конкурентните решения на пазара.

Компанията успя да изпревари Apple по продажби и се нареди на второ място в света, след Samsung. За 2018 година смартфон подразделението отчита 170% ръст извън Китай, а сред успехите са доставките на 17 милиона броя от флагманската серия P20 и 7.5 милиона броя от моделите Mate 20. Тези телефони постигнаха голям успех, заради факта, че предложиха върхов хардуер, както и най-добрите мобилни камери през изминалата година, но цената им бе по-ниска от тази на продуктите на Apple.

Китай обаче е обект на критики заради факта, че допуска изключително трудно чужди компании на своя пазар и на практика има пълен контрол над интернета в страната.

Много от известните и популярни сайтове, като Facebook и Google, са недостъпни за китайските потребители, които разполагат с техни китайски версии – социалната мрежа Weibo и търсачката Baidu. Там обаче действат строги правила за цензура.

Така Сорос „вижда“ китайския президент Си Цзинпин – „най-опасният противник на отворените общества“

Много НПО-та и активисти критикуват Китай и заради въвеждането на дигитална система за социален рейтинг. Тя дава равен старт на всички, но на гражданите ще бъдат отнемани точки за неморални и неправилни според правителството действия. Големият проблем обаче е, че критикуването на властта в китайските форуми и социални мрежи също води до отнемане на точки. Хората с нисък социален рейтинг са лишени от определени услуги – например те няма да имат право да ползват бързите влакове в страната. Хората получили висок рейтинг заради добри постъпки и благонадеждност пък ще имат различни бонуси.

Зaщитницитe нa чoвeшĸи пpaвa смятат идeятa зa coциaлния peйтинг зa въплъщeниe нa aнтиyтoпия. Китaйcĸoтo пpaвитeлcтвo обаче ce гopдee c нeя и oтчитa пoлoжитeлнитe peзyлтaти в мeдиитe. До 2020 гoдинa coциaлният peйтинг тpябвa дa oбxвaнe всички граждани на страната.

Източникdir.bg

Китай за критиките на Сорос в Давос: Безсмислени са…

Критиката на американския милиардер Джордж Сорос към Си Дзинпин е „безсмислена“, съобщи китайското външно министерство, след като инвеститорът и филантроп обяви китайският президент за най-опасния противник на отвореното общество в света, съобщава „Ройтерс“.

Сорос, който промотира либерални каузи чрез благотворителните си организации, каза по време на реч на Световния икономически форум в Давос, че Китай е най-богатият, най-силният и технологично най-напредналият авторитарен режим в света. „Това прави Си Дзинпин най-опасният противник“, обясни Сорос.

Говорителката на външното министерство Хуа Чунинг коментира, заяви, че „забележките индивиди, извъртащи правилно и грешно са безсмислени и не си струва да се опровергават“.

„Надяваме се, че съответният американец може да коригира отношението си, да не бъде късоглед, и да има обективно, рационално и правилно мнение за развитието на Китай“, допълва Хуа Чунинг.

Водещата илюстрация е по FreakingNews.com

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter