Стиглиц: Европейският Запад колонизира Източна Европа


Съотношението между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10

Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против

Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът, платен на елита

Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

Източна Европа е големият губещ от началото на ХХI век. В момента тя плаща 300 – 400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.

Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът й. Това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците.

Системата е работила с векове. Прилагана е и от Англия в Индия, там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ.

В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори за дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта.

Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации. Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки, монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии пр.

Съотношението между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10. Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Запада, тя може да е двойно по-богата.

Минимум.

Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока и така разширява изоставането.

Справка на Анализи.bg

Джоузеф Стиглиц (на англ: Joseph Eugene Stiglitz) е американски икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за икономика през 2001 и на Медал „Джон Бейтс Кларк“ (1979). Стиглиц е най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар. Работил е в администрацията на Бил Клинтън като председател на Съвета на икономически съветници. Бил е вицепрезидент в Световната банка и главен икономист в периода 1997 – 2000. Стиглиц е икономически съветник  и на президента Георги Първанов, от 2010 – съветник на гръцкото правителство, от март 2012 г. Стиглиц е член на работната група на фискалната комисия шотландското правителство, а от 2015 г е в икономическия Консултативен комитет на британската лейбъристка партия.

На български са издадени следните трудове на Джоузеф Стиглиц : Икономика на държавния сектор (1996), Свободно падане (2010), Цената на неравенството (2014), Еврото. Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа (2016).

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter