Юлското утро 2020
СТОИЛ СТОИЛОВ: Време е да се премине към независима изборна администрация без партийни квоти
Сегашният принцип за формиране на изборната администрация вече е пречка към доверието в изборите, намалява избирателната активност и насажда апатия


Стоил Стоилов

Тези дни от публикации в пресата разбирам, че във властта има човек, на когото се възлагат надежди за диалог с различни групи в обществото. Част от подобни разговори ще бъде и изборния процес – организация, управление, доверие и др. аспекти.

Моето лично мнение е, че сегашният принцип за формиране на изборната администрация си е изживял времето и вече е пречка към доверието в изборите, намалява избирателната активност и насажда апатия.

Тези особености може да са полезни за партиите, но разлагат демократичните принципи.

Считам, че е време да се премине към независима изборна администрация без партийни квоти във всички нива изборни комисии. Тази администрация може да поеме всички дейности, в т. ч. и логистката, която сега е работа на държавата и общините.

При сегашната раздута администрация не е проблем да се пренасочат щатове за създавне на областни звена на изборна администрация 4-5 човека и разширен професионален апарат на ЦИК. И, разбира се, намаляване на състава на ЦИК до 5-7 човека.

По своята независимост изборната администрация трябва да се сравнява със съда. Затова нейните актове трябва да са подсъдни само на висшите съдилища. В някои страни делата за изборите се гледат от специално формирани съдебни състави.

Прочетено във фейсбук профила Stoil Stoilov. Очаквайте анализа на автора за изборните администрации по света – не у нас.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter