Юлското утро 2020
СТОИЛ СТОИЛОВ: Така и не разбирам защо протестът не издигна искания за промяна на Изборния кодекс?
Нека този текст да е нещо като отворено писмо към водачите на протеста Бабикян, Хаджигенов, Минеков, Ренета Инджова, Иванов, Манолова и др., които се имат за лидери


Стоил Стоилов

Уважаеми госпожи и господа, организатори на протеста,

Не знам точно какви са истинските ви мотиви на тези протести. Бялата ми брада ми казва, обаче, че те са на път да се провалят с гръм и трясък.

Предишните поне доведоха до промяна на Изборния кодекс. Хубав – лош, такъв стана. Ако сегашните протестиращи тогава не се правеха на френската революция с голи цици, на гаврошовци и балерини, а бяха тропали с камъни по вратите на Парламента, можеше ИК да стане по-добър, избирателната система да е друга, избирателният списък да е реален, изборната администрация на друг принцип и т. н.

Можеше, ама не стана и заради експертното високомерие на някои НПОта, които отсвириха публичните дискусии като недостойни за тяхната висока експертност.

Сега искаме оставка. ОК…

Получаваме оставка утре. И какво следва? Почва въртележката на Президента с мандатите според чл. 99 от Конституцията. Първо мандат пак на ГЕРБ, после на БСП, после на ДПС. И всяка има по една седмица да мисли. Ако са пичове и се отказват бързо – ОК. Ако се размотават с пазарлъци ще мине месец. После следва разпускане на парламента, служебно правителство и избори.

По кой Изборен кодекс, уважаеми протестиращи?

Ахааа… По тоя стария на Мая Манолова с дивотията за машинното гласуване и безсмислено харчене на пари за безполезни машини. С партийно номинираните избирателни комисии според пропорциите на сегашния парламент. С правото на партиите да заменят членовете на СИК даже в изборния ден, с правото да имат по двама застъпника, че и по двама представителя на секция, платени с парите на субсидията. Хайде да не изреждам още, че стана дълго и няма да го дочетете до края.

Харесва ли ви, уважаеми протестиращи?

Не мен не ми харесва. Никак! Нали не очаквате със същия ИК да имате чудеса на изборите? Какво ще се промени? Ще спрат циганите да си продават гласа? Как? Ще спрат Бобов дол да гласува както каже Ковачки? Как? Ще вкарат образователен ценз? Пържен въздух! Служебното правителство ще работи със същия ИК. Ще работи със същия ЦИК, същите РИК и същите СИК. Иначе ще има съд и съдът ще каже, че изборите са ОК. После?

Така и не разбирам защо протестът не издигна поне искания за промяна на Изборния кодекс?

От стария минаха два пълни изборни цикъла. Напълно достатъчни, за да се видят проблемите и врътките. Например врътките с отказите на депутати да си ползват спечелените преференции – къде  заради заплахи, къде заради обещани постове. Но това е факт. Слави наскоро го описа в детайли и с имена. Ама Слави е гаден и вие не следите какво пише.

Преди два дни пуснах 12 искания за промяна на Изборния кодекс. Исках ги още през 2013 – 2014 г. Тогава не станаха. Поискайте ги вие сега, за да не получим всички още повече от същото, което имаме сега.

И само да ви напомня, уважаеми протестиращи – на  изборите всеки от вас ще даде освен гласа си и една сума от 70 000 лева за 4 години за управление на новия Парламент. Това е една малка тухличка с от 14 пачки по 100 броя банкноти от по 50 лева. Тухличката е дебела 11 сантиметра.

Приятно мислене!

Прочетено във фейсбук профила Stoil Stoilov

 

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter