Тома Томов за 2018: Живеем в свят, в който вратите са излезли от пантите си


Тома Томов, дългогодишен политически наблюдател, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“

Водещ: Постигнатото в Буенос Айрес с компромиси комюнике не прикрива разногласията от юбилейната среща на върха на най-развитите икономики, известни като групата на 20-те или Г20. САЩ потвърдиха решението си да се оттеглят от парижкото споразумение за климата, диалогът за миграцията и бежанците е прехвърлен за следващото председателство, бе постигнато 90-дневно временно примирие в търговската война между Китай и САЩ, в центъра на руско и на американско ухажване попадна китайският президент Си Дзинпин, докато Западът показа дистанцираност спрямо Путин, който разясняваше на всеки, готов да го изслуша, руското разяснение на конфликта с Украйна. А Саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман раздаваше лъчезарни усмивки, докато повече коментатори прогнозираха преди събитието, че той бъде разпънат на кръст заради убийството на журналиста Джамал Хашоги. Така на кратко и от разстояние могат да бъдат обобщени и без това пестеливите новини и снимки от срещата, десет години след създаване на групата. Какво всъщност се случи в Буенос Айрес? Въпросът е към Тома Томов народен представител от БСП за Българи и дългогодишен политически наблюдател.

Тома Томов: Мога да ви кажа моята гледна точка на това, което се случи между САЩ и Китай. Според мен, започва един много дълъг процес, който ще продължи може би 20 – 30, може би и повече години, в който Китай, в крайна сметка, ще надделее над САЩ. И това е много интересно, доколкото вътре в САЩ има много хора, които помагат на Китай за това. Тези хора, които Питър Наваро нарича неплатените агенти на Си Дзинпин, глобалните милиардери. И аз ще ви дам пример, да кажем става дума за Стивън Шварцман, един от най-могъщите американски лидери, който винаги има, когато поискате достъп до Тръмп. Чиято компания Blackstone продаде през последните години за 32 млрд. активи от САЩ на китайците. Само за милиард и 900 милиона продадоха Globe Waldorf в Астория и в Ню Йорк. Човек, който има огромно влияние върху китайското политическо мислене също. Един друг такъв човек е Блумбърг, бил три пъти Кмет на Ню Йорк. Трети такъв човек е един от най-уважаваните американци Хенк Полсън. Хвърлете едно око на последната реч, която той произнесе на тема китайско-американските отношения, където той предупреди за икономическа желязна завеса. Фактически всички тези хора, начело с Кисинджър, който е на неговите 94 години и 107 пъти отиде до Китай, те всички биха желали Китай и САЩ в XXI век да решават проблемите си без изостряне на конфликта, без война. И те помагат в това отношение на такива хора като вицепрезидента Ли Уан Ян, втория човек след Си Дзинпин, който също е един от специалистите за китайско-американските отношения.

Нека не забравяме това, че всяка година китайското правителство праща в САЩ 300 хил. млади човека, които да учат там и 83% от тях се връщат в Китай. Нека не забравяме, че дъщерята на Си Дзинпин завърши в Харвард. Не трябва да подценяваме интелекта на китайското ръководство. Китайското ръководство ще си създаде държавата. Тя няма да има нищо общо с тази държава, която искат да бъде американците. Те ще е съвсем друга, тя ще е китайска държава. Капитализъм с китайска специфика. И което е по-важно, ръководителите на Китай няма да се подчиняват на Световния глобален капитал. Това е сигурно. Вие в целия свят имате държави, където има глобално господство на англосаксонския капитал. В Китай това е изключено. Държавата, която фактически Китай създава и от която американците очевидно много се страхуват и става все по-силна, е държава, в която имате капитализъм с китайска специфика. Капитализъм, в който имате една силна партия, която не позволява в никакъв случай да се прави копие на американската държава.

Това е съвсем друга държава, в която контрол има комунистическата партия. Това е държава, в която ако в крайна сметка чужденецът идва, той трябва да споделя технологиите и то 50 на 50. Ако чужденецът идва, той няма право да има своя банкова тайна, китайските банки ръководят всичко. Това е държава, в която ако идвате с капиталите си, да ще идвате, обаче вие нямате право да правите това, което да кажем чуждият капитал прави в България, като започнем от водата и свършим до печатането на сметките за ток. Това е съвсем друга държава.

Водещ: Г-н Томов, на какво разчита тогава президентът Тръмп с това 90-днeвно търговско примирие? Защо го приема на сериозно?

Тома Томов: Той е американски икономически националист. Той е бизнесмен, който чувства себе си като човек, който може да прави бизнес сметки, бизнес споразумения. Счита се за гений в това отношение. Това е човек, който пет пъти е фалирал, но е бил спасяван. Това е човек, който нарече Америка, когато дойде на власт, един пейзаж на кланица, в който имате хиляди заводи, които са изоставени. Всъщност те са 50 хил. завода, които от Америка отидоха в Азия, в Китай. И това е човек, който вижда в лицето на Китай своят основен враг. Не е в състояние да промени историческия процес, но при всяко положени се опитва да го блокира, доколкото може или да промени компонентите на това, което вижда пред себе си. А какво вижда той пред себе си? Виждате, Китай има едно 350-400 млрд. „плюс“ в търговията със САЩ, Китай е световната фабрика.

Да, САЩ могат сега да се налагат, поради това че имат известно предимство по отношение на много неща. При тях се извършва една техническа революция и те са водещи, при тях се печат световните пари, при тях имате държава, която има най-могъщия флот, а XXI век това е векът на организираните континенти, това е векът на океаните и САЩ имат голямо предимство в това отношение. И те се опитват, въпреки че са много уплашени от Китай, опитват се да налагат решения. Но ето, те китайците няма да отиват на конфликт като Путин. Те ще си запазват държавата като пускат, да кажем, вероятно ще пуснат, малко по-широко да бъде представена една банка като да кажем Голдман Сакс, едни други такива банки. Ще купят още екологични продукти от САЩ, ще купят още самолети от Боинг. Да, това ще стане. По някакъв начин Китай ще задържи този процес. Но Китай две неща няма да позволи: Китай ще се бори да бъде държава, в която да има икономика, в която те да имат икономика на високата принадена стойност. Те ще се опитат при всяко положение да запазят контрола върху своите финанси. Те ще запазят и те ще се опитат в рамките на 20 години да настигнат военно САЩ, вероятно това ще им се удаде, ако им се удаде, тогава те ще изгонят САЩ от тая част на Азия, която днес се нарича Южнокитайско море.

Водещ: Каква е картата на Кисинджър?

Тома Томов: Кисинджър, Блумбърг, Стивън Шварцман, Ханк Полсън и много други велики американци, които са много богати и влиятелни хора, биха желали Китай и Америка да са, как да ви кажа, да са най-силните две държави в света и по някакъв съвсем нов начин в XXI век да решават проблемите си, без да се стига до война и да ръководят света. И аз мисля, че има голяма, силна част в американските елити, която е за това. И също такава част има и в Китай, между другото. Имайте предвид, че когато преди 40 години горе-долу Дън Сяопин гениално каза: „Хайде сега да бъдем приятели, защото врагът на моя враг е мой приятел“, и когато Дън Сяопин и Мао Дзедун воюваха срещу Съветския съюз и САЩ застанаха зад тях с целия си ресурс, вътре в рамките на 40 години китайците взеха всичко най-добро от Америка. Всичко най-добро от Америка. Същевременно запазвайки в ядрото си тяхната държава и не позволявайки на американците да контролират тяхната управляваща класа, както се получи в Русия например. 90-те години американците управляваха Русия ръчно, на ръчно управление беше. Говоря за времето на Елцин и на Путин до 2007 г.

Водещ: Г-н Томов, готова ли е, обаче, Америка да сподели световното си лидерство и господство с Китай? И дали някога ще бъде готова?

Тома Томов: Готова или не, има реалности. Има реалности и тези реалности ще бъдат смесени с Брекзит. И в момента Силиконовата долина, РАМ-ът на Силиконовата долина е единствено в научно-технологичният център в Пекин. Това не се знае, но е факт. Факт е, че четирима от ръководителите, седемте ръководи на Китай, начело със Си Дзипин, два пъти в седмицата се срещат и дебатират проблемите на изкуствения интелект. И Китай в най-скоро време ще бъде лидер в това отношение.

Аз много внимателно слушам това, което говори един Джек Ма. Джек Ма навремето, през 1994 г. когато тръгвах заедно с Димитри Иванов да правя „Наблюдател“, той започна да прави неговата фирма „Али Баба“. Той е човек, който не го искат дори в полицията, който не го искат дори да продава кокоши кълки в „Кентъки фрайд“. За нищо не го искат. Грозен, глупав, обикновен човек. Той събира такива като него. В момента той притежава една от най-великите електронни платформи в света, „Али Баба“, с десетки милиарди, има 70 хиляди работници, има 700 милиона хора, които работят с него, които получават неговите услуги. И в бъдеще може би те ще бъдат 2 млрд. Това е нещо уникално. И не е само той. Китай има няколко електронни платформи, доколкото знам четири. Там са и „Тен сентс“, и няколко други, които оспорват основните американски платформи. Това е уникалното при Китай, че те могат и се опитват, и може би ще успеят да създадат в съвременния свят на бързо развиваща се научно-техническа революция продукти, които са равни, а може би в бъдеще и по-добри от американските.

Водещ: На този фон действията на Русия и Путин не изглеждат ли като от 80-те години, а Европа на практика я няма на картата?

Тома Томов: Вижте, американците играят срещу Путин много сложна шахматна игра. Но те играят с „белите“ и имат горе-долу една царица и да кажем два топа повече. Вярно е, да, Русия е с една трета от световните ресурси, богатства. Да, Русия е на 11 часови зони, Русия има колосално интелигентно население, невероятен ядрен потенциал, армията й показва огромни успехи, особено в Близкия изток. Но гледайте сега, какво стана примерно в Украйна. Ако има ескалация на проблемите там, американците ще се опитат да блокират „Северен поток“ 2, ще се опитат да блокират това, което ще мине през нашата страна. Може да прекъснат връзките на Русия с техния военен контингент в Сирия, ако затворят проливите, или ако да кажем забранят на руски кораби да влизат в европейски пристанища. Така че аз няма да се учудя, ако в следващите месеци ние имаме ескалация на конфликта между Америка и Русия точно в Украйна и тук в района до нас, което е крайно неприятно. Защото по този начин те ще отслабват Русия. Славяни срещу славяни ще се бият и американците ще отслабват Русия.

Водещ: Това означава ли присъствие на военни кораби в Черно море?

Тома Томов: О, да. Със сигурност. Но не в Азовско море, Путин няма да ги пусне в Азовско море.

Водещ: Да, но в Черно море на НАТО ще има.

Тома Томов: Да, това е сигурно.

Водещ: Ще обявят ли САЩ утре излизането си от договора за ракетите със среден обсег или ще изчакат до февруари. Както Меркел е помолила Тръмп в Буенос Айрес?

Тома Томов: Вижте, поначало проблемът със стратегическата стабилност е крайно сложен. За това трябва да има преговори на най-високо равнище, това, което го наричат „Страгстаб“. Фактически ред други страни много напреднаха и аз лично не вярвам, че ще има американски ракети, както навремето „Пършинг“ в Европа. Но поначало този процес е много, много опасен, защото личното ми мнение е, че в 21-и век, ако ще има нещо сериозно като промяна, това е, че при едно население 7, 8, 10 млрд. на Земята и климатически промени, ще има големи движения на хора.

И единственият начин да се прочиства метафорично канализацията на планетата ще бъде с ядрено оръжие. Ядрено оръжие ще получат много страни. Със сигурност ще получи Иран, със сигурност ще получи Саудитска Арабия, може би Турция, може би Египет. Ядрено оръжие ще бъде употребявано в големи мащаби. Защото все пак, спомнете си, не беше ли един от най-големите и хуманисти, и политици Чърчил, този, който без да му мигне окото нареди да бъде бомбардиран Дрезден и да бъдат убити за една вечер100 хиляди души?

Водещ: Да, така е, във Втората световна война. Факт е. Какво означава репликата на Тръмп за севернокорейския лидер „Искам Ким да знае, че много го харесвам“? Това емоционална куртоазия ли е, или послание? Като говорим ядрено оръжие.

Тома Томов: Това означава, че на пира на масата на XXI век Нерон харесва някой от другата страна на масата. Вижте, ние живеем в свят, в който, просто ако използвам метафората, вратите са излезли от пантите си. Това е свят, който е излязъл от връзките си. Това е свят, в който старите връзки са се разпаднали, новите още не са се създали. Самият факт, че един човек като Тръмп е в Белия дом и става дума за Ким Чен Ун – техния най-голям враг доскоро. Вие си спомняте, как беше представян севернокорейският лидер. И сега той го харесва. Аз не знам, аз имам много лошо мнение за американския президент.

Източник: Информационна агенция Фокус

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter