#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Третият храм
Император Тит Флавий Веспасиан разрушава окончателно Йерусалимския храм на 30 август 70 година


Иван Делчев

Еврейски пленници с храмовите съкровища, изобразени на триумфалната арка на Тит, издигната от император Домициан в чест на превземането на Йерусалим

В Първата юдейска война – първото  от поредицата въстания на евреите срещу Римската империя – за  две години загиват поне шестстотин хиляди души и това катастрофално променя еврейската демография за векове. Великото еврейско въстание е в значителна степен радикална религиозна война, въстаниците считали, че само потомък на Давид може да управлява Израел и не признавали властта на римските императори.

По време на тази война единственият дом на еврейския бог, Йерусалимският храм, построен от Соломон, разрушен от вавилонците, построен отново от Зоровавел и Ирод Велики, е разрушен окончателно от Тит Флавий Веспасиан на 30 август 70 година. Останките от западната подпорна стена на Йерусалимския храм, най-свещеното за евреите място, се нарича Стената на плача. Храмовият хълм е разоран, храмовите съкровища, между които Седемсвещникът – Менора  – са ограбени и пренесени в Рим.

Спoред евреите храмът ще бъде въстановен при пришествието на Машиах – Месията. Според “Точното изложение на православната вяра” на Йоан Дамаскин третият Йерусалимски храм ще бъде построен от Антихриста и ще бъде признак за наближаващото Второ пришествие на истинския Месия Христос.

Над Стената на плача е Куполът на скалата, мюсюлманско светилище, покриващо камъка, от който се е възнесъл в небето Мохамед.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter