ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Фаталният 13 октомври
Историята отбелязва 286-ият ден от годината като особено подходящ за религиозни зверства


Иван Делчев

В неизбродния сонм на руските мъченици, избивани при всички власти като еретици, старообрядци и просто като християни, на 13 октомври Руската православна църква чества паметта на свещеномъчениците Петър Соловьов, Вячеслав Занков, Петър Пушкински, Симеон Лилеев, Василий Гуриев, Александър Орлов, презвитери, Серафим Василенко, дякон, преподобна мъченица Александра, мъчениците Алексей Сребреников, Матей Соловьов и Аполинария Тупицина, избити през 1937, годината на големия сталински терор.

Постановление за разстрела на протойерей Александър Орлов по обвинение, че е агитирал жените да водят децата си на църква.

Историческата справедливост изисква отбелязването на зверствата и на западноевропейските крале и католически йерарси, извършени на този ден. В петък на 13 октомври 1307 една от най-мистифицираните организации в Европа, Орденът на тамплиерите, е унищожена от френския крал Филип IV Хубави. Водачите на ордена са принудени с мъчения да признаят, че са идолопоклонници, осъдени са на смърт и са изгорени живи, а огромното състояние на ордена е конфискувано от краля, което всъщност е и целта на операцията. Именно оттогава петък 13-ти се счита за лош ден.

Филип IV е постоянно с празна хазна и става фалшификатор на пари, пуска емисия от позлатени медни монети, които се изтриват бързо, червеният меден цвят се показва върху лика на краля и народът започва да го нарича Червеноносия.

Папа Климент V се включва активно в акцията, издава серия папски були, с които оправдава и хвали френския крал, ликвидира официално ордена на тамплиерите и отнема имуществото му.

В булата Vox in excelso – На висок глас – от 22 март 1312 г., Климент осигурява пропагандната поддръжка на кралския грабеж:

Слушах жалби и плач и стана както Бог говори чрез своя пророк: Този дом пробуди гнева ми и отхвърлих от Себе си синовете му, защото издигнаха идоли в дома, осветен от Името ми.

Така успява заговорът между светската и духовната власт срещу мощната и богата конкурентна организация, която първоначално възниква като Бедните рицари на Христа и Соломоновия храм.

Изгаряне на великия магистър на ордена Жак де Моле с други тамплиери, миниатюра от Хрониките на Сен Дени

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter