Дълбоката държава – партийните субсидии с прибавен ДДС
ШОУТО НА СЛАВИ: Преразпределят си не само гласовете ни, но и парите за тях
Елементарната аритметика показва, че Министерството на финансите плаща на партиите субсидии, дори и за гласове, които не са ги подкрепили при изборите


Парламентарно представените политически партии и невлязлото в парламента движение „Възраждане“ са получили през 2018 г. над 6.5 млн. лв. повече, отколкото е трябвало да получат според разпоредбите в Закона за държавния бюджет. Справка от Министерството на финансите, което според Закона за политическите партии има отговорността да превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка, дадена на „Шоуто на Слави“, показва, че през миналата година шестте партии и коалиции са получили общо 38.65 млн. лв.

В Закона за политическите партии е записано, че субсидия могат да получат партиите и коалициите, успели да преминат 1% бариера по време на предходни парламентарни избори. През 2018 г. субсидия са получили ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ, „Атака“, ВМРО, „Воля“ и „Възраждане“. Последният вот беше през 2017 г., като тогава по-горе посочените партии и коалиции събраха общо 2 920 804 гласа.

Отново в Закона за политическите партии се посочва, че за един глас се получава сума, заложена в Закона за бюджета за съответната година, коята през 2018 г. е била 11 лева.

След като се умножи броя на всеки реално получен глас по време на изборите през 2017 г. по 11 лв., субсидираните партии е трябвало да си разпределят максимум 32.13 млн. лв. Разликата между законно разрешеното и полученото е 6.52 млн. лева, или цената на един глас става13.25 лв., като по този начин министерството на финансите през цялата 2018 г. е нарушавало Закона за държавния бюджет

От „Шоуто на Слави“ поясниха, че Министерството на финансите е отказало да обяви „формулата“, която е използвало при изплащането на парите. Според предаването обаче, за да се достигне тази сума, се е приело, че ще бъдат преразпределени и гласовете, които са дадени за всички партии, участващи в изборите през 2017 г., но не са успели да преминат 1-процентовата бариера.

В социалните мрежи се появиха смехотворни опити да бъде потулен поредния гаф на управляващите. Администратор на близък да ГЕРБ сайт написа във фейсбук профила си:

Не знам точно какво цели Слави със скандала около тези 13.23 лева субсидия, вместо 11 лева, но ако разделите 13.23 на 1.2 /ДДС-то/ ще поучите точно 11.02 лв/. 
Всъщност излиза, че 11 лева на глас е субсидията без ДДС.
Не съм счетоводител, не знам дали това е правилно, или не, дали се тълкува като услуга и т.н. но е факт, че така се процедира от самото начало на изплащането на субсидиите през годините. И вероятността МФ да греши е сведена почти до нула.
Защо се прави опит да се предизвика скандал точно сега – сами можете да си отговорите.

Само дето не можем да си отговорим има ли друга толкова щедра държава по света, която вместо да събира ДДС-то, го прибавя в субсидиите на партиите.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter