Надпреварата за Московска 33
Щеше ли Борислав Игнатов да спечели предварителните избори в София?
Ако кандидатът на Атанас Атанасов и Христо Иванов не спечели кметската надпревара в столицата, те и двамата трябва да поемат политическата отговорност


Кин Стоянов

Няма да коментирам кандидатурата на арх. Borislav Ignatov за кмет на София. Няма дори да коментирам подробно отговора, който някои решаващи фактори от Демократична България са пробутали на една моя колега, известен журналист, на въпроса ѝ за  Методи Лалов .

Били го направили водач на листата с кандидати за общински съветници, за да му гарантират влизането в СОС, та да трупал опит и на следващи парламентарни избори да водел кандидат депутатска листа.

Че какво му пречеше на Методи Лалов да станеше кандидат на Надпреварата за Московска 33 за кмет на столицата, като едновременно с това оглави и кандидат съветническата листа? Нито законът, нито образованието му пречат на Методи Лалов за това.

Искам да коментирам този все по-дразнещ маниер, по който партийните бонзи от ДСБ и Да България свеждат до своите симпатизанти високомъдрените си политстратегии и решения. Да, партийните велможи извадиха като заек от цилиндър фигурата на арх. Борислав Игнатов и зачакаха овациите на симпатизантите. Е, получиха си ги от най-фанатизираните им привърженици, които от година на година, все повече оредяват. Нямаше дискусия. Не се обсъждаха имена. Посочиха ни нашето момче и ние трябваше да го приемем…

Лично аз съм силно подразнен – не заради профила на арх. Игнатов, който току виж израстнал до силен кандидат. Подразнен съм от обстоятелството, че още на 26 юли АНАЛИЗИ БГ публикува коментара на Ilian Vassilev :

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Предварителни избори! Писна ми да вземат правилни и печеливши решения от мое име

Помните ли едни предварителни избори в далечното лято на 1996 година? Тогава един адвокат, родом от Пловдив ги спечели срещу действащия държавен глава и стана следващия президент на републиката. И това преобърна нещата у нас. И демократичната общност у нас успя да наложи своя цивилизационен избор за развитието на България.

Защо това лято не успяхме да организираме предварителни избори, та един архитект, роден във Варна – или пък един съдия и бивш председател на Софийския районен съд – да се превърне по категоричен и недвусмислен начин в кандидата на демократичната общност за кмет на София. Събитие, което всички очакваме с надеждата, че ще е първото ни усилие да преобърнем статуквото в заграбената ни от мутрите татковина?

Не успяхме защото Атанас Атанасов и Hristo Ivanov замълчаха по въпроса за предварителните избори като истински комунисти. Добре, те наложиха своя кандидат. Взеха своето решение и ни го сведоха за изпълнение. Пропуснаха важен политически момент. Сега всички отвратени от статуквото граждани на София май ще трябва да ги подкрепим, па макар и гласувайки с отвращение.

Но нека лидерите на ДСБ и Да България знаят, че предстоящите местни избори парят под задника не само на Корнелия Нинова. Вождисткият стил и метод, по който издигнаха кандидатурата за столичен кмет на Демократична България изисква да поемат политическата си отговорност в случай на неуспех. А успехът може да бъде описан само по един начин: арх. Борислав Игнатов – кмет на София.

Още за надпреварата за Московска 33:

АСЕН ГЕНОВ: Кого ще подкрепи Борис Бонев на втори тур?
Въпросът важи и за арх. Борислав Игнатов 

София е голяма и спасение дебне Фандъкова отвсякъде
Демократичната общност е на път да зяпа с отвращение двубоя между Мая и Йорданка

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ: Питайте „Спаси София“ за паметника на съветската армия
Изниква един важен не само за София, но и за цялата ни страна въпрос – политиката за паметниците, който разделя пагубно софиянци и всички сънародници

КОНСТАНТИН МИШЕВ: Моите хора, няма ви дори в съблекалнята
Напълно ще потънете ако продължите да мълчите за софийската битка

ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА: Любимата партия винаги ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на независима
Ако ще приеме да се явява на кметската надпревара, Мая Манолова да помисли добре. София е град с минало, с барикади, с долу Жан Виденов, с митинги, на които софиянци пееха „Развод ми дай, сбогом любима“

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter