Тенекията ВНС
ЮЛИАН ПОПОВ: В суматохата се прокрадва една дълбоко нелепа идея – свикване на Велико народно събрание
Проблемът с главния прокурор е отчасти конституционен, но в много по-голяма степен извънконституционно системен


Юлиан Попов

Единственото оправдание на ВНС е да направи главния прокурор по някакъв начин демократично отчетен. Това е като да си купиш нов хладилник, защото лампичката не свети.

Проблемът с главния прокурор е отчасти конституционен, но в много по-голяма степен извънконституционно системен.

Не Конституцията повелява, че няколко хиляди врата със сраснали диагоналки са винаги готови да излязат в защита на Гешев.

Не Конституцията задължава Националната телевизия да гласува за Гешев. Не Конституцията задължава Комисията за защита на конкуренцията да връчи една от водещите телевизии в ръцете на хора, които защитават или се страхуват от Гешев.

Не Конституцията забранява парламентарни дебати за главен прокурор. Не Конституцията забранява на правителството да предложи кандидат за главен прокурор.

Конституцията не забранява на парламентарната опозиция да предизвиква яростни дебати, когато главният прокурор безчинства.

Конституцията не забранява на властите да разследват Осемте джуджета, нито на парламентарната опозиция да превърне Осемте джуджета в център на тяхното парламентарно недоволство.

Конституцията не забранява на никого да иде на плаж в Росенец и не забранява да се разследва как е построен санаториума на биокраставичаря или как той се сдоби със студения резерв.

Конституцията не пречи на никого да разследва приватизацията на Булгартабак, масовото купуване на гласове или своеволията на КПКОНПИ. Велико народно събрание няма да реши нито един от тези проблеми.

Прочетено във фейсбук профила Julian Popov, публикацията е от 13 юли, така че авторът ѝ пак е проявил своето визионерство месец преди предложението за свикване на Велико народно събрание да влезе в дневния ред.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter