#Герои на политическата класа
ЮЛИАН ПОПОВ: Разводът между двете никога не взели се ДБ и ПП може да се окаже много добър за тях
Това че Демократична България и Продължаваме промяната ще се явят отделно на изборите е добра новина и за двете формации


Юлиан Попов

Снимка: БГНЕС, архив

На доскорошните коалиционни партньори им е трудно вътре да се разберат, какво остава ако трябва да се разбират и помежду си. Цялото време до изборите ще им отиде в уточнявания и разправии.

Освен това двете политически образования са много различни. ДБ си е СДС* –  старо, мудно, принципно и традиционно и фокусирано върху борбата с още по-старото наследство.

ПП са друга закваска – младите, пътуващите, прагматичните, връщащите се. Тези странности не са свързани с възрастта на този и онзи, а с техните политически нагласи и посоки на гледане.

Две неща будят колебание сред много избиратели – левите  зелени и да не би пък случайно ПП да не се окажат достатъчно десни. Напълно неоснователно.

СДС се роди от зелени движения – Русе, Екогласност. Зелените някак семейно си принадлежат към СДС/ДБ. Разбира се, всички могат и би трябвало да имат сериозно отношение към екологичните политики и климатичните промени – различни  неща – но нямат.

Що се отнася до това кой е десен и ужасът, който някои изпитват, че ПП може да се окаже, че не е дясна партия – това  е напълно фалшива и подвеждаща тревога. У нас няма ляво и дясно. Тази двойнственост на политичиския спектър е напълно разрушена, отчасти с появата на НДСВ, което разби зараждащия се двуполюсен модел, отчасти, защото БСП може да е всичко друго, но не и лява партия – въпреки , че от дъжд на вятър удря по една плакатна лява баданарка на входната си врата – отчасти  заради страха на политическите партии да се ангажират с цялостна социална политика.

България на практика няма социална политика. Има спонтанни компенсаторни акции, извършвани под спонтанен натиск

Та разводът между двете никога не взели се може да се окаже много добър за тях. Ще могат да си развият и задълбочат различни профили, да се насочат към различни избиратели, за някои да се конкурират, други да съберат от разпадналата се ИТН, трети от колебаещия се националистичен вот, четвърти от по-дълбоко окопаните партии, пети, ако им стиска, от ДПС и въобще от малцинствените общности в България. Контингент, към който никой не смее сериозно да поосегне.

*Онова, не това СДС

Прочетено във фейсбук профила Julian Popov

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter