#Всекидневно с Ivan Delcheff
Аз имам една мечта…
Мартин Лутър Кинг е убит на 4 април в критичната за Западния свят 1968 година


Иван Делчев

В годината на столетието от произнасянето на прокламацията на Линкълн за освобождението на робите, 1963 г., баптисткият проповедник и водачът на движението за граждански права на чернокожите Мартин Лутър Кинг произнася знаменитата си реч “Аз имам една мечта”, в която казва:

Сто години по-късно негрите все още не са свободни. Сто години по-късно животът на негрите е все още осакатен от веригите на расовото разделение и оковите на дискриминацията. Сто години по-късно след прокламацията на Ейбрахам Линкълн негрите продължават да живеят на самотен остров на бедност насред огромен океан на материално благополучие. Сто години по-късно негрите все още мизерстват в ъглите на американското общество и се намират в изгнание в собствената си страна.”

Лутър Кинг е убит на 4 април в критичната за Западния свят 1968 година в Мемфис от Джеймс Ърл Рей. Независимо от усилията на убития пет години по-рано президент Джон Кенеди сегрегацията в Съединените щати има ужасяващи размери и се подкрепя от много от федералните и щатски служби.

Осъденият на 99 години затвор Рей отрича до края на живота си участието си в убийството на Кинг. След смъртта му през 1998 г. вдовицата на Кинг и децата му са в траур, защото са се надявали на нов процес, който да разкрие истинските убийци.

Убийството на Мартин Лутър Кинг предивиква бунтове в цялата страна и президентът Линдън Джонсън обявява национален траурен ден за загиналите борци за граждански права. Конспиративни теории за участието на държавните служби и особено на Едгар Хувър, основател на Федералното бюро за разследване, в убийството на Мартин Лутър Кинг, са разпространени и до днес в Съединените щати. 

През 1977 г. американският президент Джими Картър посмъртно връчва на Мартин Лутър Кинг Президентския медал на свободата.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter