#Всекидневно с Ivan Delcheff
Алберт Айнщайн и неговата най-трагична житейска грешка
"Аз допуснах най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба."


Иван Делчев

Алберт Айнщайн, роден на 14 март 1879 г., на 2 август 1939 година пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработката на това оръжие.

Няколко години по-късно Айнщайн осъзнава резултата от действията си в този исторически момент и започва дълбоко да съжалява за позицията, която е изразил. След години Айнщайн оплаква ролята, която изиграл в разработването на такова разрушително оръжие:

Аз допуснах най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба.” казва той на Линус Полунг.

Така Айнщайн, чиито открития предизвикват научната революция на двадесети век, се оказва въвлечен в трагичния конфликт на учения между съвестта и познанието, поверявайки вселенски тайни на политическото чудовище.

Десет години след това писмо Айнщайн пише статията “Защо социализъм”, в която отново споделя своя ужас от последствията на деянието си, изразени във възможността за световна ядрена война:

Неотдавна разисквах с един интелигентен и благовъзпитан човек заплахата от още една война, която по мое мнение сериозно би застрашила съществуването на човечеството и отбелязах, че само наднационална организация би могла да ни предпази от тази опасност. На това моя събеседник хладнокръвно отговори: Защо се противопоставяте така силно на изчезването на човечеството?”

Айнщайн и Опенхаймер през 1950 г. Робърт Опенхаймер е създателят на атомната бомба. След първия успешен взрив на бомбата той цитира Бхагавад гита:

Сега аз съм Смъртта, унищожителят на световете”

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter