Deja Vu
АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА: ГЕРБ отново откри топлата вода
Институционалната, правна и управленска неграмотност на управляващите е факт, който отново стана обект на публично потвърждение


Антония Първанова

Новина от днешния брифинг на НОЩ и МЗ, всъщност е не създаването на Национален супер план за борба с пандемии, който ще бъде нещо като мега План на останалите по-малки планове за всякакви видове пандемии. НОВИНАТА е, че институционалната, правна и управленска неграмотност на управляващите е факт, който отново стана обект на публично потвърждение.

От март до сега не само не успяха да прочетат съществуващия от 14 години Национален план за борба с пандемии, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. След като безспорно се провалиха във всеки един аспект от управлението на Ковид кризата – от  научен, епидемиологичен, медицински, правен, организационен и всякакъв аспект – сега  решиха за пореден път да хвърлят прах в очите на обществото.

Защо се опитват по толкова посредствен начин да замажат гафовете си?

Вероятно на първо място, за да заблудят неинформирания ни премиер, че нещо са свършили и да спасят постовете си преди Бащицата да ги е изгонил, за да може той, от своя страна, да спаси себе си от народната любов/гняв и от политически линч задето съсипа с невежеството, егоцентризма и страха си живота на стотици хиляди хора.

Медиите може спокойно да направят copy-paste от стария-нов брифинг на МЗ. За всеки случай да напомня, добре би било да се смени в текста името на министър Гайдарски с това на Ангелов, да не личи много излагацията на последния.

Съобщение на МЗ от 12.01.2006:

“Националният план на Република България за готовност за грипна пандемия включва всички необходими действия и отговорностите на различните институции във всяка от фазите на евентуална пандемия. Разчетите за изпълнението му през тази година предвиждат 3,69 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на здравеопазването, а впоследствие компенсирани от републиканския бюджет.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски след заседанието на правителството днес, 12 януари, на което бе приет Националният пандемичен план.

Планът е разработен в съответствие с актуалните препоръки на ЕС и глобалната програма на Световната здравна организация (СЗО) за надзор и контрол на грипа.

Основна цел на националния план е създаването на адекватна организация за своевременно предприемане на действия за ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността от грипна пандемия. Целта е да се осигурят оптимални възможности за лечение на заболелите, както и ефективно функциониране на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт.

За постигането на тези задачи ще бъдат предприети действия за засилване на епидемиологичния и вирусологичен надзор на грипа у нас и ще се увеличи употребата на ваксини и антивирусни препарати в междуепидемичния период. Ще се задълбочат проучванията в областта на епидемиологията и профилактиката на грипа. Ще се разработи стратегия за осигуряване на страната с ваксини и антивирусни препарати в условията на пандемия, както и създаване на национален запас от антивирусни препарати.

Националния план предвижда да се по добри информираността на медицинските специалисти и широката общественост за значимостта на заболяването и възможностите за профилактиката му. На обществеността ще се предоставя постоянна, актуална и достоверна информация за хода на грипната пандемия и предприетите мерки.

Грипните епидемии и свързаните с тях висока заболяемост и смъртност, особено сред рисковите групи от населението, са сред водещите проблеми на общественото здравеопазване у нас. Интензивните проучвания в областта на вирусологията, епидемиологията и възможностите за контрол на грипа, започнали в България след стартирането на програмата на СЗО за грипа през 1947 г., продължават и днес, като стремежът на българските експерти е да сътрудничат активно на СЗО и ЕС за подобряване и засилване на международния и национален надзор на грипа и да подготвят страната за евентуална грипна пандемия. Решаваща роля за ограничаване на нейната тежест ще има степента на готовност на системата на общественото здравеопазване за координирани действия в условията на пандемия на национално и международно ниво.

За ефективно управление и координация на изпълнението на Националния пандемичен план се създава Национален пандемичен комитет. Той ще се оглавява от вицепремиер, назначен от министър-председателя. В състава му ще бъдат включени заместник-министри и експерти от различни министерства и ведомства, представители на научните среди и национални консултанти по различни медицински специалности.

В зависимост от развитието на епидемичната ситуация Националният пандемичен комитет ще анализира обстановката и ще разпорежда прилагането на различни противоепидемични мерки. Предвидена е активна обмяна на информация и данни със специализираните международни организации като Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейския център за контрол на заболяванията и сродни структури в други страни.

Националният план подлежи на корекции и допълнение с цел осигуряване на оптимален обем профилактични и противоепидемични мерки и максимална ефективност в условията на пандемия.”

 Прочетено във фейсбук профила Antonia Parvanova

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter