ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Битка или клопка – дързостта и коварството на Франциско Писаро
Как беше превзета империята на инките


Иван Делчев

Атауалпа Тиксикапак Инка, управител на Еквадор през 1532 г., въстава против брат си, законния владетел на империята на инките Уаскара, като го побеждава и пленява. Същата година на крайбрежието на Перу акостират испанските конкистадори, предвождани от Франциско Писаро. Братоубийствената война разделя инките на политически лагери, а освен това в империята има многобройни покорени народи, и испанските конкистадори умело се намесват в този конфликт.

Атауалпа подценява испанците, наблюдавал ги е внимателно и е убеден, че те са хора, а не богове. Но инкският народ не го знае. Няколко години преди това заловени испански разузнавачи са принесени в жертва на бога Кон Тикси Виракоча Пачамаку. Жертвоприношението постига обратния на очакванията ефект. Инките започват да наричат испанците Виракоча и това допринася за обожествяването им. Испанците са бели като боговете им, имат божествено огнестрелно оръжие и яздят невиждани зверове.

По ирония на историята именно липсата на коне в Южна Америка не е довело до откриване на колелото и оттам до поява на технически прогрес. И при тези условия двеста души, въоръжени с дванадесет аркебуза и четири оръдия на 16 ноември 1532 г. в битката при Кахмарка в северната част на Перу пленяват Атауалпа и избиват повече от пет хиляди души от неговата свита – пристигнали  за срещата с Писаро невъоръжени по негово настояване – без  да загубят нито един човек.

Скритата осемдесетхилядна армия на инките се разбягва.

Атауалпа плаща откуп, като напълва две стаи със злато и сребро от Куско, но испанците се опасяват, че инките отново ще получат водач, осъждат го на смърт за убийството на брат си и го изгарят на клада.

Две години по-късно Писаро основава град Лима, днешната столица на Перу и това е краят на империята на инките.

Екзекуцията на Атауалпа, илюстрация от “Първата нова хроника за доброто управление” на Фелипе Гуаман Пома де Айяла, 1615 г.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter