Безплатен оцет по-сладък от мед
Бойко и пенсионерите
Българските пенсионери – заложници на Бойко Борисовата предизборна стратегия


По всичко личи, че синдикатите бяха изпързаляни по темата за актуализацията на пенсиите. Само в началото на тази седмица лидерът на КНСБ тържествуващо обяви, че правителството е откликнало с разбиране към предложението на синдиката догодина пенсиите до линията на бедността – 369 лв. да бъдат увеличени с 10%, докато пенсиите над тази сума да получат 5% увеличение.

Днес в края на седмицата социалният  министър Деница Сачева обяви, че имало много несъгласни с предложението на синдикалиста. С присъщата си безпардонност  не посочи конкретно кой точно възразява. Подхвърли единствено как обмисляли пенсионерите под линията на бедността да получават ваучери за храна…

Това е поредният циничен опит обеднелите възрастни български избиратели да ги прелеят в изборната воденица на ГЕРБ

Защо е така. Защото дори предложението на КНСБ е крайно недостатъчно и понамирисва на демагогия. Отдавна сериозните експерти по пенсионни системи у нас бият камбаната, че беше създаден сериозен дисбаланс между хора, които пропорционално са имали еднакъв принос към осигурителните фондове отпреди десетилетия и в наши дни.

Конкретно казано, разликата между пенсиите на двама пенсионери, които са се осигурявали в равни пропорции – единия, когато максималният осигурителен доход е бил 2000 лв. през 2010 г., другият в наши дни, когато максималният осигурителен доход  е 3000 лв., месечно – та разликата може да бъде колкото линията на бедността. Въпреки, че и двамата са били с еднакъв пропорционален принос към осигурителните фондове, всеки според равнището на брутния вътрешен продукт. Въпреки актуализациите на пенсиите всяка година.

В коментар за намеренията на синдикалистите, още в края на миналия месец, инж. Цоньо Ботев – който в края на миналия век създаде новата система на стандарти у нас като председател на държавната агенция по стандартизация и метрология – написа  във фейсбук профила си:

Според мен той (приносът, б. р.)  се изразява в проценти. Колкото процента са внасяли те, толкова процента внасят и последните пенсионирали се. Т.е. приносът на двама пенсионери, пенсионирали се с еднакъв коефициент, е един и същ. И трябва да получават една и съща пенсия. Иначе защо е този коефициент? Един пенсионер, който се е пенсионирал вчера със същия коефициент, с който съм се пенсионирал аз, получава с 370 лв. по-голяма пенсия от мен. Как така? Защо? На какво основание?

Може би защото на лидерът на КНСБ не му пука, защото ще получи максимална пенсия?

Винаги съм си мислил, че пенсионната ни система е сбъркана. Особено в частта ѝ, свързана с актуализацията. Защото според мен “приносът” на всеки за социалната система не се изразява с число, а с процентите, които внася като осигуровка за пенсия. Това значи, че ако един се е пенсионирал преди 20 години, а друг със същият коефициент, вчера, те трябва да получават еднаква пенсия. Хайде, да не са еднакви, но да са не по-различни от 10-15 %.

Още по-малоумен е начинът на “актуализация” на пенсиите

Откъде-накъде е в еднакви проценти за всички пенсионери? Всъщност тази актуализация има два компонента. Единият е компенсация на инфлацията, а другият е нарастването на средният осигурителен доход (или брутният вътрешен продукт). Да, обаче инфлацията се отразява на всички пенсионери еднакво и не би трябвало да е в проценти, а например всички пенсионери да получат компенсация от 13,28 лв./м., които да компенсират инфлацията. Защото всички пенсионери имат еднаква необходимост да ядат, да се топлят, да плащат консумативи, да си купят дреха и т.н. Няма логика пенсионерът с по-голяма пенсия да получи по-голяма компенсация по отношение на този компонент. Другият компонент, свързан с промяната на средния осигурителен доход трябва да си остане в проценти. И тогава ако някой е с по-висока пенсия, ще получи повече заради по-големия си принос към социалната система…

Трудно ли е управляващите да възприемат този модел? При това ще мотивират хората да се осигуряват върху по-високи суми – не да крият доходи – което  ще доведе до намаляване на дефицита в НОИ? Вместо това соц. министърката говори за социално подпомагане. Забележете 20 години след като у нас се въведе социално осигурителната система, отново говорят за социални грижи…

Справедливите пенсии у нас днес са  политически нецелесъобразни

РАДОЙ РАЛИН: Пенсионерска оратория

Я си представете наборите на Джон Ленън у нас да получават пенсии в справедлив размер? Според приноса към осигурителната система…

Вместо това им предлагат ваучери за храна… Когато наду поредния балон, министър Сачева помисли ли си как ще стигнат обещаните хартийки до крайно нуждаещите се? Предвиди ли се какви опашки ще се извият в пощенските клонове? Особено в месеците, когато медиците очакват скок в разпространението на корона вируса?

Ето как всеки свободен и независим човек, трудил се цял живот, за да е полезен към семейството си, към близките, към обществото ни, вместо да се радва от резултатите на своите усилия, се превръща под тежестта на мизерията в очакващ подаянията на бащицата от джипа гласоподавател.

Така българските пенсионери бяха взети заложници на Бойко Борисовата предизборна стратегия.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter