Високо напрежение
Българска технология може да развали сметките на зелените и ядрените олигарси у нас, които работят за закриването на Мариците
Министерство на енергетиката е одобрило разработката на проф. Жеко Ганев за внедряване


Проф. Жеко Ганев, сн. “Старозагорски новини”

“Зелени” и “ядрени” олигарси, близки до Борисов готвят изграждане на АЕЦ “Белене” и цунами в енергетиката като закрият Мариците, без изобщо да дадат шанс за възраждане, за нови технологии, като тези за улавяне на въглеродните емесии, за парогазови турбини, за ВЕИ, пише във фейсбук профила си Ilian Vassilev:
Целта е при започващите преговори “на всяка цена” да прекратят договорите с “американските” ТЕЦ, дори това да струва огромни средства за обезщетение. ТЕЦ Марица Изток – 2 вече сама си е “умряла”.
Нарочно изпуснаха да получат изключение с предоставянето на национален механизъм за управление на капацитети и сега представят 2025 като неотменим и неизбежен “ЕС” удар.
Така ще се отвори място за АЕЦ “Белене” Общият ефект от този брак по сметка между ядрените и зелени олигарси е повече от двадесет милиарда евро преки щети и неизброими непряки защото това ще удари Стара Загора и Хасково все едно ядрена бомба е паднала.

Видео коментар по темата

От друга страна в свое предаване Радио Стара Загора съобщи, че в ТЕЦ Марица Изток – 2 ще инсталират нова технология за разлагане на лигнитни въглища до газ и преобразуването му в метан. Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев и вчера е одобрена от Министерство на енергетиката за внедряване.
Това е зелена енергийна технология с многопластов социален ефект, без аналог в световната практика, съвместима с механизмите на протокола от Киото и принципите на Зелената сделка на Европейския съюз, каза при представянето на разработката председателят на УС на ТПП Стара Загора Олег Стоилов.

ПОДРОБНОСТИ

Българското общество трябва да обърне сериозно внимание и подкрепа за въвеждането на новата технология в действие. Стратегически погледнато електроцентралите в басейна на Марица Изток са енергийното сърце на републиката. Те се намират в центъра на България и доставянето на енергия от тях до всеки край на Родината е по-надеждно и изгодно от всяка друга централа. Според специалистите изваждането на Мариците от енергийната система на страната не може да бъде компенсирано нито от газовата централа на Доган във Варна, нито от АЕЦ „Белене“. Да не говорим за социалните последици върху развитието на региона.
Може би е крайно належащо и синдикати и еколози да застанат зад реализацията на новата българска технология.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter