За чиста и свята република
Българските евродепутати и свободата на чуждите народи
Ангел Джамбазки е съдокладчик по искането за свалянето на имунитета на каталунските евродепутати Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати


Източник: Ройтерс – Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати напуснаха Испания след референдума през 2017 г.

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува свалянето на имунитета  на каталунските евродепутати Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати, съобщиха вчера информационните агенции

В понеделник европейските законодатели с огромно мнозинство се съгласиха да отнемат имунитета на Карлес Пучдемон, с 400 гласа срещу 248, като с подобни гласове подкрепят решението срещу Тони Комин и Клара Понсати, коментира БиБиСи

Искането е от съда в Испания, който ги издирва по обвинение в заговор срещу правовия ред в държавата и присвояване на публични средства.

Бившият премиер на Каталуния Пучдемон и двамата му бивши министри се издирват в Испания по обвинения в бунт. Карлес Пучдемон и Тони Комиса също са обвинени в злоупотреба с публични средства.

От   референдума през 2017 г. Пучдемон и Комиса са изгнаници в Белгия и станаха членове на Европейския парламент през юни 2019 г.

Клара Понсати бивш министър на образованието в Каталуния, първоначално избяга в Шотландия, но сега е в Белгия. Тя е евродепутат от януари 2020 г.

От бюрото на Европейския парламент в България потвърдиха за АНАЛИЗИ. БГ, че българският евродепутат Ангел Джамбазки е бил съдокладчик в по искането на съда в Испания.

Испанският евродепутат Карлес Пучдемон, каталунски сепаратист, осъди този “явен случай на политическо преследване”, след като Европейският парламент му свали днес имунитета, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е един тъжен ден за Европейския парламент. Загубихме имунитета си, но ЕП, както и европейската демокрация, изгубиха повече от това, каза бившият каталунски регионален премиер на пресконференция.

Пучдемон заяви, че решението на конфликта в Каталуния няма да бъде намерено, “като ни предадат на испанските съдилища”.

За чиста и свята република

Каталуния е полуавтономен регион в североизточна Испания с отчетлива история от почти 1000 години.

Богат регион има население от около 7,5 милиона, със собствен език, парламент, флаг и химн.

Каталуния също има собствена полиция и контролира някои от своите обществени служби.

Източник: БиБиСи

Някога през 2017 г.

Около 90% от каталунските гласоподаватели подкрепиха независимостта на референдума на 1 октомври 2017 г., но избирателната активност беше само 43%. Имаше сблъсъци, когато испанската национална полиция се опита да попречи на хората да гласуват.

Управляващите сепаратисти в каталунския парламент обявиха независимост на 27 октомври, преди Мадрид да прекрати автономията на региона.

Източник: РОЙТЕРС – Партиите за независимост все още са популярни в Каталуния

Испанското правителство уволни каталунските лидери, разпусна парламента и свика предсрочни регионални избори два месеца по-късно. Сепаратистките партии спечелиха отново мнозинство.

Решението на ЕП показва, че “проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа”, изрази задоволство по-рано испанското правителство.

От своя страна Ангел Джамбазки заяви, че ще съди Пучдемон, който в интервю за българска медия го нарече „фашист“:

Тези квалификации колегата ще му се наложи да ги докаже в гражданска съдебна инстанция, ще го призоват да защити своите твърдения, защото по време на цялата тази процедура аз се срещнах с изключително нечистоплътна и непочтена кампания от страна на тази политическа сила, заяви Джамбазки, цитиран от БНР

Източник: Green Left

Мотивацията на Ангел Джамбазки да подкрепи искането на испанския съд за снемане на имунитета Пучдемон, Комин и Понсати е лесно обяснима. Партиите от националистическия спектър у нас отколе размахват плашилото за опасността българските турци от Кърджали или Разград да развеят байраците на сепаратизма. Заклинания, които не намират потвърждение нито в поведението и битието на нашите сънародници от тези региони, нито в програмата на политическата сила, за която българските турци традиционно гласуват. Освен, ако клиентилизмът и задкулисието не се разглеждат като една постмодерна форма на сепаратизъм. В това отношение Пучдемон и компания ще имат много да се учат.

Изобщо по въпросите на националното самоопределение в Европейския съюз цари изтънчено лицемерие. Учебникарските примери – от една страна евродипломацията призна откъсването на Косово от Сърбия – от друга страна, съветската страна, наложиха санкции на Русия заради присъединяването на Крим.

В духа на българската политическа традиция иронията става още по-голяма, заради заветите на Апостола на свободата – още от читанките знаем за порива на Левски, когато се освободи Отечеството, да отиде да се бори за свободата на други народи. Иконата на Васил Левски също е сред често размахваните аксесоари на партиите от националистическия сектор.

А сега си представете за миг как би изглеждало делото на Апостола в очите на евродепутатите, лишили Пучдемон и компания от евроимунитет?  

Нарушавал ли е Васил Левски османските закони, като е основавал революционните комитети?

Как е изглеждала неговата борба за „Чиста и свята република“, и то върху територия, която е в хинтерланда, а не в периферията на Османската империя – както географски е разположена Каталуния на картата на Кралство Испания?

Карта на Санстефанска България

Справедливостта изисква да отбележим, че според запознатите с процедурите на ЕП, най-вероятно на Ангел Джамбазки му е дошъл реда да бъде докладчик по това искане – едва ли иде реч за самоинициатива от негова страна. Процедурата не прощава на политиците. Тези, които стават нейни изпълнители неизбежно се обезличават или попадат под ударите на опонентите си. Обратно, в случая жертвите на процедурата – Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати – са на път да влязат в героическия пантеон на каталунците.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter