#Герои на политическата класа
Българският парламент – инкубатор на зараза
Един сертификат нито здравна пролет прави, нито бюджет връзва, но приемането му като условие за достъп до Народното събрание е плах опит за изравняване на правата на редовите граждани с тези на техните избраници


Чавдар Гагов

Още на първите си заседания новоизбраният 47-ми парламент се отказа да въведе зелен сертификат за достъп до сградата, където заседават народните избраници. Дебатите по въпроса продължиха три дни, но гласуване се проведе едва в петъчния ден, за да не попречи на преговорите по подписване на коалиционно споразумение и реденето на списъка с новите министри. Нямаше съгласие между отделните партии по предложението на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. От начало подкрепа дадоха “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС и ДБ – ИТН  изглеждаше, че им е все едно – а „Възраждане” и БСП  застанаха против досадния сертификат.

Ясно е че в партията на Трифонов от една страна продължават да чертаят разделителни линии между тях ГЕРБ и ДПС и щом като партиите на статуквото гласуват за нещо „за” – ИТН са „против”, а от друга не са се допитали до Суверена. Ясно е, че „Възраждане”, като партия където антиваксърството е основната идеология, ще са против тази форма на налагани в България и ЕС ограничения.

Не е ясно обаче, защо БСП е против зеленият сертификат, задължителен дори за допускане в Европарламента

Може би защото не е червен, или Нинова е сметнала ползите и нагласите срещу него, преди да ѝ гласуват оставката. За много от нас това ще остане енигматична загадка, но в случая само мога да цитирам Шекспир:

Всяко безумие  има своята логика”.

Един сертификат нито здравна пролет прави, нито бюджет връзва, но приемането му като условие за достъп до Народното събрание е плах опит за изравняване на правата на редовите граждани с тези на техните избраници. Както и повод от трибуната на тази най-висша държавна институция дни наред депутатите от целия политически спектър да се упражняват в метафори, сарказъм и „остроумни” забележки.

Тошко Йорданов от ИТН сравни парламента с молове и ресторанти и се почуди, ако се гласува за зелен сертификат, къде ще да са работните места на народните избраници, ако започнат да похапват по банките. Да, господин Тошко, отдавна знаем, че здраво се похапва в парламента, знаем за цените на депутатските кюфтета в бюфета и за хранилките, които предлага, знаем. Знаем и за голямото лапане в кулоарите, когато се приемат или променят в нечия полза лобистки закони.

Но ако от българския парламент по-трудно ще стане ресторант – поне ще е необходимо разрешение от Инспекция по храните и квалифициран обслужващ персонал, то всеки ресторант лесно става на парламент.

Час след като депутатите гласуваха, че не им е необходим сертификат, гражданинът Петър Цонев  от село Пороище свали табелата на своя ресторант и закачи нова: „ПАРЛАМЕНТ”. Сега местните народни представители могат да обсъждат и дебатират там всички политически, икономически и международни проблеми на чаша вино или греяна ракия.

Така в  Пороище разбират върховенството на Закона:

 Каквото за законотворците, това и за всички останали

А с променената табела са спазили не само духа на закона, но и буквите му! Същата логическа връзка открива и председателят на БАЗ – Българска асоциация на заведенията – Ричард Алибегов. За разлика от бай Петър от Пороище, бай Ричард обхожда всички медии за да представи в най-ярки краски въпиещата несправедливост на която са подложени ресторантьорите.

Въвеждането на зелен сертификат нямаше да намали лапкането на народните избраници, само щеше да забави скоростта, с която всекидневно ще се присъединяват към трапезата. Защото на тези, които са без сертификат, ще се налага да се правят всекидневни PSR тестове при влизане в НС. Бързият тест с плюене, на който се подлагат децата ни, има извести недостатъци. Вторият по важност недостатък е по-ниската му точност. Но първият и главен недостатък е, че оплюването в парламента е основен инструмент за изява и някои от депутатите ще се включват в дебатите неподготвени, без достатъчно „муниции”, образно казано.

В очакване на отрицателният резултат от проведените тестове несертефицираните депутати и административен персонал ще обикалят околните представителни заведения. Там копоите на Кацаров може да ги сгащят и глобят, журналистите да ги снимат и отново да бъдат омаскарени не само те, но и партиите им, а и цялата Институция. Такова форсмажорно начало на деня зле ще се отрази на тежкия работен процес на нивата на законотворчеството. Както гениално, достойно дори за всеки български рап изпълнител се е изразил поетът Яворов:

Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия!”

Сега без тестове и зелени сертификати 240 депутати и още около 600 сътрудници и административни лица в НС са в постоянен контакт, без да се спазват разпоредбите на здравното министерство за отстояния изискуеми при обществени събития като музикални и спортни прояви, театрални представления и др.

Според данни на СЗО и медицински изследвания в ЕС, близкият контакт между ваксинирани и неваксинирани спомага за развитие на устойчиви вирусни мутации и създаване на нови щамове. С усилено провеждани био експерименти в пленарна зала, комисии, партийни офиси и кулоари, българският парламент и на път да създаде нов щам на Covid-19. Повод да си припомним блестящата реплика, изречено от филмов герой на  писателя и сценарист Георги Мишев:

за кучета и котки може, а за прасета не може”

Сега разбираме, че за прасетата всичко е възможно. Особено, когато както в романа на Оруел, те получават властта и започват да определят правилата.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter