#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Велчовата завера – първата голгота на българската буржоазия
Свободолюбието на Велчо Джамджията е по-голямо от стремежа му към печалба


Иван Делчев

Площад “Велчова завера” във Велико Търново с паметник в чест на стогодишнината от събитието

На 5 април 1835 г. в Търново е обесен организаторът на съзаклятие срещу Османската империя Велчо Атанасов Джамджията, наречено “Велчова завера”. Той е най-големият търговец в Търново, доставчик на стоки за държавата, търговец на стъкла за прозорци и бегликчия – изкупвач на данъци и държавни берии.

В своята книжарница за църковна литература Велчо Джамджията е продал първата новобългарска книга, “Неделник” на Софроний Врачански. Свободолюбието на Велчо е по-голямо от стремежа му към печалба и той организира завера за освобождението на България с цел да се образува автономно княжество със столица Търново.

В заверата участват първомайсторите на занаятчийския еснаф в Търново Иванаки Кюркчи и Никола Гайтанджията, игуменът на Плачковския манастир отец Сергий, майсторът-строител Димитър Софианлията, даскал Андон Никопит, капитан Георги Мамарчев.

Участниците в заговора са разчитали на помощта на Русия, но това е период на сближаване на двете империи. Заговорниците са предадени от еленския чорбаджия хаджи Йордан Кисьов и след инквизиции четирима от тях са обесени в Търново. В Силистра, която е под временна руска окупация, е разкрита друга група на заговорниците, в която участват бесарабски българи, доброволци от Руско-турската война от 1829.

По лично нареждане на император Николай I всички участници в заговора, които не са руски поданици, са предадени на османските власти. Заговорниците с руско поданство са съдени от руски военен съд, подложени са на мъчения и са изпратени на заточение в Сибир. Капитан Георги Мамарчев попада в османски плен, но като руски поданик избягва смъртното наказание и е заточен на остров Самос, владение на котленския фанариот Стефан Богориди, внук на Софроний Врачански и под управлението на друг котленец – Гаврил Кръстевич, впоследствие управител на Източна Румелия до Съединението на България. Отец Сергий с изтръгнати нокти и зъби и извадени очи умира от раните си в Мъглижкия манастир, възпоменат от Георги Раковски като свети великомъченик на свободата.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter