Всекидневни новинарски кошмари
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Екокатастрофата в Шишманци…
...Става дума за десетки милиони европейски, държавни и общински пари, вложени в проект за 5-6 години, по времето на три поредни правителства


Весислава Танчева

Горките хора в Шишманци… Както и белащенци миналата година, и те установиха, че резултатите на подвижните еколаборатории зависят от мястото, на което спират. ?

Ако са “зад” замърсителя и вятърът духа в обратна посока, всичко е наред!

И понеже много са лъгани, търпението им се изчерпва и се сещат да протестират. За съжаление – късно!

Замърсителят е там, нарича се еко-завод, но фактически е сметище и начинът му на работа задължително ще им причинява още от същото година след година. Мога да им го обещая, колкото и да не ми се иска.
Въобще, цялата схема, която беше използвана през 2005-2009 за да може отпуснатите пари за построяване на завод за преработка на отпадъци да отидат у правилните хора, си беше толкова бандитска и криминална, че няма как резултатът от нея да е нещо читаво. Става дума за десетки милиони европейски, държавни и общински пари, вложени в проекта за 5-6 години, по времето на три поредни правителства. На финала цялата държавна и общинска собственост, заедно с ежегодните такси за преработка на боклука на Пловдив и Раковски – а понякога и на София – някак се оказаха в ръцете на един оръжеен търговец и един бивш лекоатлет. 

Пътьом една от фирмите в първоначалния консорциум беше заменена с други две, защото собственикът ѝ нещо не пасна на идеята да се строи сметище вместо завод. Това отстраняване е дълга сага и се случи по начин, който и в холивудски филм би изглеждал неправдоподобно – документите от общите събрания на консорциума бяха фалшифицирани, а оригиналите – откраднати заедно с пазещия ги сейф. ? Самата кражба на тежката, огнеупорна каса стана чрез разбиване на стената на сградата, в която се намираше! 

И не, не се шегувам, не ви разказвам фантасмагории! ? Всичко това го има в документите по многобройните дела, водени от измамения съсобственик срещу бившите му съдружници.

Без резултат

В крайна сметка, след безкрайно забавяне и постоянно изнудване за още пари, заводът беше открит предизборно през 2009, за да бъде използван от Борисов като доказателство, че е решил лично проблема с боклука на софиянци. Помните пътуващите бали, нали?

Оттогава насам нищо от първоначалния проект за преработка на остана. Парите на общините от половин Южна България си текат в джобовете на собствениците, но капацитетът на завода е далеч под необходимия, а и реализираната технология е архаична. Така самият завод се превръща в растящо сметище, периодично подпалвано къде случайно, къде нарочно.

И няма край този цикъл, вЕрвайте ми. Никой на работи за решаването на проблема, защото след бедите, които сполетяха ритащия срещу ръжена бивш съдружник, никой не смее да дръпне ежегодните милиони от ръцете на популярния оръжейник и бившия спортист.

А на 6 септември белащенци отново излизат на протест заради кариерата! Просто няма друг начин.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter