За кого бие камбаната
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Не очаквайте от Гешев друго, освен PR-ски фасони и гаргоплашене…
Всички медии са въвлечени в интригата, защото вече няма как!


Весислава Танчева

И моите 5 стотинки по конституционната тема:
Сред не особено етичните журналистически похвати има един номер, който цели да създаде интрига или скандал на гърба на нищо неподозиращ гост, хванат в капан между камера, микрофон и напорист питащ.

Както си тече някакъв разговор, изведнъж го питат: А вярно ли е, че сте гей?, например…

Или:  Говори се, че сте зарязали майка си да умре в старчески дом?

Или: Има ли нещо вярно, че не плащате издръжката на децата от първия си брак?

А човекът не е гей, майка му е жива и здрава и никога не се е развеждал…

Та, докато жертвата мига зашеметено в кадър, питащият махва великодушно с ръка и казва:

Впрочем, няма значение, поканили сме Ви в качеството на еди-какво-си, важното е котката да лови мишки..! И разговорът приключва…

Та, този капан се слага, само за да прозвучи даден въпрос публично, независимо колко е нелеп и без връзка със ситуацията.Въпросът е по-важен от отговора. Много по-важен, защото кара зрителите да мислят, че има основание да бъде зададен.

На това ми прилича въпросът, зададен от Гешев към Конституционния съд. Пита може ли да разследва президента и какво точно значи “държавна измяна”.

А зрителите запомнят, че Радев може да бъде разследван за държавна измяна, ако… Няма значение кога, защото юридическото обяснение след внушението им е твърде сложно и спират да слушат. Губене на време е да тълкуваме правната несъстоятелност на въпроса. Кога пък на Гешев му е пукало, че невежеството му личи? Единственото, което прави от 2014 насам, е да имитира дейност през каубойски акции и спорни откъм законност течове на доказателства от прокуратурата към медиите. Другото му важно е да пази интересите на господарите си, на онези, които го превърнаха в радост и единствен възможен компромис между различните мафиотски котерии. Та, не очаквайте от него друго, освен PR-ски фасони и гаргоплашене…

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Искат да ви управляват хора като Гешев, които не са избирани от вас и от мен

Докато пишех горното, Гешев се погрижи да го докаже! Подхвърли на медиите, че питал КС, защото тия дни разбрал за досъдебно производство срещу Радев, отлежаващо в неизвестна прокуратура отпреди президентските избори.

След което разви интригата, като на подметнат точно в горния стил въпрос дали Радев го е търсил за среща вчера, отговори: Не съм се срещал с президента.

Какво разбра драгият зрител от тази сценка?

Радев е бил обект на разследване ПРЕДИ да стане президент, новият Главен сега разбрал това и веднага бърза да пита КС може ли да кажат кога е редно да си довършат разследването, което – както  вече стана ясно – е  за държавна измяна! Изплашеният Радев тутакси е потърсил Гешев за разговор, но гордият наследник на Цацаров е отказал!

Алелуя, всички медии са въвлечени в интригата, защото вече няма как!  А какво трябва да разбере посветеният в прокурорските циркаджилъци гражданин?

  1. Ха! Освен че не познава конституцията, Гешев фактически признава, че прокуратурата има навик да държи досъдебни производства “на трупчета”, докато им дойде редът?
  2. Нелепите въпроси понякога са чисти поръчки. Мятат ги в пространството, за да имат на следващия ден повод да развият интригата с друг поръчков въпрос.

За пореден път се убеждавам, че много закъсняваме със създаването на Училище за граждански права и отговорности!

Прочетено във фейсбук профила: Vessislava Tancheva

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter