ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Водачът* на дервишите
Ела в сърцето на огъня и ще видиш, че това, което мислиш за пламък, е просто жасмин


Иван Делчев

 “Как можеш да ме молиш да съм тих,

когато знам, че ме каниш да се пусна и прегърна огъня, който е твоята Любов.

Ела в сърцето на огъня и ще видиш,

че това, което мислиш за пламък, е просто жасмин.

Освен за добротата и щедростта на Възлюбения не казвай нищо на Бог.”

В град Балх, днешен Афганистан, в Хорезмийската империя, на 30 септември 1207 е роден суфисткият мистик и поет Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми. Неговите творби стават духовна основа на мевлевийския орден на танцуващите дервиши, които и в Пловдив са имали своя манастир на мястото на днешния ресторант Пълдин, известен някога като Мевлеви хане. Братството на въртящите се дервиши е най-влиятелната духовна общност на Османската империя и съществува и до сега, независимо че за три десетилетия е бил забранен от Кемал Ататюрк, а имуществото на братството е било конфискувано. Центърът на братството е в град Коня, столицата на селджукската империя, където е и музеят на Мевляна, гробницата на Руми. Диалозите на Руми издигат суфистския мистицизъм в световното пространство на духовното възвисяване и го прави родствен на християнската трансформация на Майстер Екхарт и на превъплъщенията на дзен будизма.

Дервишки танц в залата на Мевлеви хане. Танцът на мевлевиите е динамична медитация, при която човек става проводник между земята и Бог.

* Заради авторитета си Джалал ад-Дин Мухаммад е наречен Мевляна – водач, господар на своите ученици, прозвището пък Руми получава, тъй като след 10-годишно странстване семейството на баща му, известен за времето си учен и мистик,  се установява в Анадола, наричана тогава Рум. Б. р.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter