#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Всичко необходимо за унищожението на Европа
Програмата на Националсоциалистическа германска работническа партия – поглед от днешна гледна точка


Иван Делчев

Рисунка: Георги Чапкънов

На 5 януари 1919 година е основана Националсоциалистическата партия на Германия, оргнизирана първоначално като Германска работническа партия в бирарията Щернекерброй в Мюнхен от шлосера Антон Дрекслер и журналиста Карл Харер. Девет месеца по-късно изпратеният в партията като осведомител на военното разузнаване капралът от Първи резервен батальон на Втори баварски пехотен полк Адолф Хитлер става член на партията с партиен билет номер 7.

Едва ли в трагичните перипетии на историята толкова незначителен документ е имал такива катастрофални световни последствия. Събитията се развиват светкавично, партията с общ състав около 40 души една година по-късно се преименува на Националсоциалистическа германска работническа партия в друга мюнхенска бирария Хофбройхаус, където Адолф обявява програма от 25 точки. На парламентарните избори през 1924 г. НСДАП получава 1.5 % от гласовете, а девет години по-късно през 1933 получава 44 % от гласовете. С този успех на нацистите Европа е обречена, а западните лидери са били абсолютно неспособни да схванат истинските намерения на германския фюрер и са подценили фатално идентичността му с масово подкрепяния германски реваншизъм.

В програмата на Хитлер има всичко необходимо за унищожението на Европа – вътрешен враг в лицето на евреите, външен враг в лицето на болшевизма, антиглобализъм чрез антисемитизъм, антимонополизъм, антиемигрантска политика, силна централна национална власт, дискредитиране на демократичните принципи, романтично преклонение пред величавото национално минало.

А това е част от програмата на Националсоциалистическата партия:

– Служебните постове да не се раздават по политическа семейственост, а в зависимост от качествата и квалификацията (в днешния Европейски съюз това се нарича “меритокрация”).

– Постигане на народното благо чрез държавата. Прехраната на гражданите е от първостепенно значение за държавата.

– Да се прекрати имиграцията на чужденци.

– Равни права и задължения за всички граждани.

– Всеки гражданин да работи за общото благо.

– Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани.

– Всички монополи да бъдат национализирани.

– Държавата да подпомага майчинството и да стимулира развитието на младежта.”

Ръководството на партията през 1930 г., отляво надясно: Химлер, Мучман, Фрик, Гьобелс, Хитлер, фон Еп, Гьоринг

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter