Вeсислава Танчева: ЗА ВРЕДАТА ОТ ЛИПСАТА НА МЕДИИ


Вeсислава Танчева

Крайно време е да започнем откровено да говорим за щетите, които липсата на медии нанася.

 

Не липсата на свобода на словото, защото има свободни микро-медии, а пълното отсъствие на отговорни национални медии, които имат задължението и отговорността да разпространяват информация до онези, които имат интерес да я чуят. Да разпространяват, коментират и анализират, както и да задават въпроси от името на засегнатите. Понеже засегнатите не могат да бъдат в залата за брифинги и пресконференции…
Тази седмица например, имаше новина, че контрабандата на цигари у нас спаднала до рекордно ниски равнища. Данните са от редовното проучване на тютюневите компании, които вадят тези изводи, като… броят кутиите без бандерол, изхвърлени в боклука.?

 

Точно преди година, през февруари 2018 г. точно същата новина предизвика присмех, но даде повод на правителството да се похвали, че бори яко контрабандистите.
Разликата сега е, че според доклада, през второто тримесечие на 2018 г. е имало лек ръст в броя на изхвърлените безбандеролни кутии, но след това има спад, до днешните рекорди.

 

И никой не се сеща да пита тия данни как се свързват с туристическия сезон по Черноморието, наример; с ареста на Миньо Стайков; със затварянето на Булгартабак и с напълно отсъстващите контрабандисти, които, – ако са така качествено преборени, – трябва да са в затвора. Нали?

И миналата година никой не зададе тия въпроси. Освен неколцина устатници в ония свободни микро-медии…
Имаше и друга “новина” – МС  и лично министър Ананиев бодро отпусна 28,5 милиона на общинските и областни болници. Алелуя!
Връщаме времето точно една година назад и какво виждаме?
Министър Ананиев се преборил за спасението на общинските и областни болници и правителството отпуска още… 28,5 милиона лева!

И никой не пита миналогодишните милиони дадоха ли ги въобще?
А какво става с останалите над половин милиард лева, които МЗ разпределя всяка година? Как така обещаните 10% ръст на заплатите на медиците се оказват 10 лева във фишовете им? Че и по-малко…
Като не са получили 10% миналата година, как им обещаха още 10% за тази? От къде тия пари?
Впрочем, то няма никакво значение – обещанията са безплатни!
Колкото един министър може да ви обещае, вие цял живот не можете похарчи

Та, за медиите ми беше думата!
Ако имаше на брифингите медии, а не PR-агенции, все някой щеше да се сети, че година след година ни сервират едни и същи буламачи и щеше да пита каква стана с ланшните.
Но явно няма. А ония, свободните, нямат достъп до брифингите, те са плебс, също като читателите и зрителите си..
А като няма медии, данъкоплатците няма как да узнаят какво се случва, колкото и да ги засяга.

Те, данъкоплатците, и без друго живеят с убеждението, че новините са криминална хроника, прекъсвана тук-там от сълзливи социалки.
Това е медийният аналог на “като няма риба, и ракът е риба”. Т.е като няма новини, и автомобилните катастрофи са новина…

Не, не са! Те са всекидневие. Новина би било, ако прословутата вече система за алармиране за опасности по магистрала “Струма” заработи.Но вместо това, гледате как в мъглата там се размазват 20 коли и умира човек!

Да, правилно се сетихте – ако я имаше първата новина, второто въобще можеше да не влиза в заглавията…?
Толкова за вредата от липсата на медии.

 

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter