Тунелът под Шипка
ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Искам да разсея всички съмнения, че проектът за тунел под Шипка е спрян
С ръка на сърцето мога да гарантирам, че всичко, което зависи от мен, ще бъде направено, за да се реализира мечтата на габровци


Гроздан Караджов

Ако хората, от които зависеше досега изграждането на пътища у нас, имаха същата страст, упоритост и ентусиазъм, както габровци по отношение на тунела под Шипка, страната ни щеше да изглежда по съвсем различен начин. В това ме убедиха многобройните разговори с гражданите от този край, откакто съм министър. Затова се чувствам длъжен да им обясня плана за изграждането на този изключително важен, не само за тях, проект.

Първо, искам да разсея всички съмнения, че проектът за тунел под Шипка е спрян. По него продължава активно да се работи, като дори темпото ще се ускори, за да наваксаме закъсненията. За 7 години са построени 23 километра с два малки тунела. Предстои изграждането на най-сериозното съоръжение – тунелът  от 3.2 км. и подходите към него. Тук всички отчуждителни процедури са приключили, има направен ОВОС, има и избран изпълнител. До края на 2022 г. трябва да бъде одобрена новата оперативна програма “Транспортна свързаност” 2021-2027, по която ще се осигурят 34% от финансирането. Останалите пари ще дойдат на етапи от държавния бюджет. Заложеният в договорите срок за изпълнение на обхода на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е 50 месеца – 8  месеца за проектиране и 42 месеца за строителство (общо 4 години и два месеца).

Второ, идеята тунелът да е четирилентов, а не двулентов, както е проектиран сега, може да се осъщести на два етапа. Сега работим по вече съществуващия план за тунела с една тръба за платната и една аварийна, така че да пуснем максимално бързо трасето в експлоатация. В процеса на строителството ще анализираме внимателно трафика и ако се налага, ще направим проект и ще намерим финансиране за допълнителна тръба към вече изградения тунел.

Проектът за тунел на Шипка няма бъде готов в моя мандат като министър. Но с ръка на сърцето мога да гарантирам, че всичко, което зависи от мен, ще бъде направено, за да се реализира мечтата на габровци.

Прочетено във фейсбук страницата Grozdan Karadjov

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter