„Да!“ на Македония за НАТО и ЕС, но не за сметка на нашата история


Акад. Георги Марков: Както гърците си извоюваха античността, така и ние да си отстояваме нашата средновековна и съвременна история

Ако македонците признаят, че Даме Груев, Яне Сандански и Гоце Делчев са българи, държавата им рухва. Тя се крепи на тях и на още няколко българи. Европейският съюз е само морковчето в цялата ситуация. Основната цел е западните ни съседи да бъдат вкарани в НАТО. Много се моля на политиците да не се намесват в историята и да не ни принуждават да правим сближения с цената на разни компромиси. Ако продължат да ги правят, те на практика предават паметта на тези славни македонски българи. Трябва да защитим Средновековието си и съвременната история, както гърците направиха с античността, заяви историкът акад. Георги Марков в интервю пред big5.bg преди няколко дни.

„Общата теза на този ход е да гледаме в бъдещето, но ние не можем да забравяме историята, която повече разделя, отколкото събира Балканите. Виждате какво недоволство има, особено в Северна Гърция и Вардарска Македония.

Историята още тежи. Тя трябва да бъде разбрана и добре осмислена, а не да бъде забравена. Това е грешката на съвременните политици. Те гледат Македония да влезе в НАТО, а Европейският съюз е морковът в цялата ситуация. Т.е., партньорите ни казват – гледайте съседите ви да влязат в алианса, пък после вие се оправяйте за ЕС. Българското и гръцкото правителство трябва да свършат работата на Чичо Сам. След като ни отнемат през 1913 г. територията, правилното е – Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. Когато съществуваше Югославия, Тито беше в много добри отношения с Гърция, за разлика от България. Тогава в Скопие не смееха да отиват към античността. Спираше се до цар Самуил и до Българското средновековие. След като станаха независима държава, решиха да използват древната история, с което предизвикаха и недоволството на Гърция. Македонците не са гърци, но завладяват гърците с меч, докато гърците ги завоюват с културата и елинизма. Да не забравяме, че самият Аристотел е учител на младия Александър Македонски.

Сега западните ни съседи започват лека-полека да се отдръпват от древността под гръцкия натиск, но остават в общата история на България до края на Втората световна война. Аз не съм склонен за компромиси с истината в историята. Надявам се комисията към външното ни министерство да не си позволи също компромиси за сметка на историческата истина.

До края на Втората световна война западните ни съседи са имали българско самосъзнание. След това Тито постъпи коварно с коминтерновата рецепта. Той им каза – не сте сърби, не сте и българи, а сте македонци. Тогава те се хванаха за македонизма. След 1991 г. антибългарската пропаганда продължи. Ние ги признахме първи като република и въпреки това пропагандата продължи. Самите македонска държава е изградена на антибългарска основа. Ако те признаят, че Гоце, Даме и Яне са българи, македонската нация рухва и става политическа. Нека да има история, но тя на практика е българска. Това е драмата при западните ни съседи. Македонците преведоха Димитър Талев, Смирненски и Вапцаров на т.нар. майчин език.

Не ги обвинявам за нищо, те имат право да се самоопределят, но нека да не ровят костите на тези велики българи. Това, че те се самоопределят като македонци, не означава, че дядовците им не са били българи. В противен случай отново политизираме историята. Партиите искат добри отношения със западните ни съседи и започват да правят компромиси. Историята не е слугиня на политиката. Правителството ни иска да се разбира с колегите си в Македония и предлага историята ни да бъде обща. Много се моля на политиците да не се намесват в историята и да не ни принуждават да правим сближения с цената на разни компромиси. Ако продължат да ги правят, те на практика предават паметта на тези славни македонски българи. Миналата година ме поканиха на конференция в Скопие на тема „Македонски генерали в българската армия през Първата световна война“. Това е възмутително. Политиците ни си играят на география. Аз съм „за“ приемането на Македония в НАТО и в ЕС, но не за сметка на нашата история. Както гърците си извоюваха античността, така и ние да си отстояваме нашата средновековна и съвременна история.

Илюстрацията е по actualno.com

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter