#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим
България не прави изключение, Народният съд просто бие всички рекорди по възмездие


Иван Делчев

Митинг в подкрепа на Народния съд в София, 1945 г., източник LOSTBULGARIA.BG

След Втората световна война крайно политическо разделение и кървави съдебни и извън съдени разправи поразяват народите на всички засегнати държави. Десетки хиляди сътрудници на Третия Райх са убити без съд и присъда в целия континент, а стотици хиляди са осъдени. Особено драстично е прочистването на колаборационистите във Франция, които по време на немската окупация са извършвали ужасяващи насилия над участниците във  френската съпротива. Освен смъртните присъди там е въведена и присъдата “национална деградация”, която забранява на осъдените да заемат длъжности, които дават политическо влияние. Според вътрешния министър Адриен Тиксие към края на ноември 1944 г. във Франция сто хиляди души са станали жертва на извънсъдебно прочистване.

В Норвегия, Дания и Холандия е възстановено смъртното наказание. Шестдесет хиляди холандци губят гражданството си за сътрудничество с германците. Шестстотин души на всеки сто хиляди са осъдени в Белгия.

В България действията на народните съдилища и извънсъдебните убийства са особено драстични поради комбинацията им със сталинския терор. Учудващо е, че съдебната и извънсъдебната разправа с политическите противници се поддържа и от политици като Кимон Георгиев, които в предишния си политически живот са преследвали комунистите.

На 1 февруари 1945 г.  от Първи състав на Народния съд са осъдени на смърт и същия ден са разстреляни княз Кирил Преславски, трима министър-председатели, 22 министри, 67 депутати, 48 офицери и осем царски съветници. Изпълнението на присъдите през нощта на светлината на автомобилни фарове и мародерството над мъртвите след разстрела е като дежавю с разстрелите и мародерството по време на терора през 1925 г. след атентата в църквата “Света Неделя”.

Една от точките на обвинението за някои от подсъдимите е, че са обявили война на Съединените щати и Англия и са допуснали гонения на евреите, което присъединява действията на Народния съд към серията процеси на победителите във войната.

Този ден през 2011 г. в България е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter