Всеки за себе си, Бог срещу всички*
Дилемата Борисов или Корнелия е по-голямото зло е фалшива
В политиката е като Годо в театъра - всички го чакат, но той не идва... 


Асен Генов

Истинският проблем за решаване е липсата на адекватна политическа алтернатива. Истинска опозиция на Борисов и Корнелия.

Демократична България (без вегетарианците в Зеленото движение) вече предвкусват кюфтетата в парламентарната столова.

Партията на Хр. Иванов никога няма да прости на Кънев, че им измъкна еврофинансирането (бюджетът на всеки евродепутат за офис и сътрудници) и ще направи всичко възможно, ако прескочи заветните 4%, да осребри максимално ресурсите, които пребиваването в Народното събрание дава. На този етап няма признаци коалицията между Да, България и ДСБ да се е ориентирала политически.

Реално, политическият профил на тази формация се е загубил някъде между правото да си ползвате репродуктивните органи флуидно и възможността да ги ползвате сред дивата природа.

Единствената адекватна претенция за политическа зрялост се опитва да се задържи на повърхността, вкопчена в пешовете на сакото на главния прокурор.

Сателитните обслужващи групи, спасители на София, се опитват да придадат естетика на безсилието на коалицията да се измъкне от идеологическия водовъртеж. Нищо адекватно няма в такова политическо поведение и профил. Амбицията се свежда до утилитарното усилие на всяка цена да се сдобие група хора с депутатски карти.

Политическата безполовост ще продължи и след това обаче. Просто защото, както писа един вече бивш член на една от партиите в коалицията, нещата от “либерално-консервативния разлом” са ги оставили за после.

А “после” в политиката е като Годо в театъра. Всички го чакат, но той не идва.

*Филмът на режисьора Вернер Херцог Всеки за себе си и Бог срещу всички“ е базиран на истинската и мистериозна история на Каспар Хаузер. Каспар е  млад мъж, който внезапно се появява в град Нюремберг през 1828 г. изумяващ всички с невероятната си история –  почти онемял и едвам държащ се на краката си, той обяснява, че е бил държан в плен в някаква тъмница през целият си съзнателен живот и  едва наскоро внезапно бива пуснат от там. Опитвайки се да се приобщи към реалният живот, с подкрепата на своя благодетел, живота му оттук нататък се изпълва с неочаквани обрати и последици…

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter