Защо над Парламента пише „Съединението прави силата“?
ДИМИТЪР МИЛИНИЧ: Властимащите виждат в протестиращите сега медсестри идеална възможност да унищожат БАПЗГ като фактор във всякакъв вид договорки с властта
Докато болниците ги определят като ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, парите за тях ще са в една купа и само ще ги разфасоват на гурме порции за избрани!


Димитър Милинич

Димитър Миличин е рентгенов лаборант в УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив. Като член на УС на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, той участва активно в разразилата се дискусия за бъдещето на организацията. Докато останалите медии отразяват единствено твърденията на едната, по-гласовитата страна, сайтът „Анализи“ е готов да публикува всички коментари, които защитават обществения интерес в спора.

Министър Ананиев обеща пред някои медии да внесе в комисията по здравеопазване питане за бъдещият статут на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. С прости думи казано – министърът ще пита депутатите дали да продължи да съществува,както е по закон в сегашният си вид нашата СЪСЛОВНА /не синдикална/ организащия.

Алтарнативата е всяка специалност да създаде своя съсловна организация! Искам само да припомня, ако разрешите, за една много обичана от може би 70-80% от българското население партия,а именно СДС!

Спомняте ли си каква беше СДС през 90-97г. и къде е в момента?

В момента е внебитието! Същото Уважаеми колеги ни очаква, ако БАПЗГ престане да съществува в сегашният си вид! Да, със сигурност има нужда от промяна, но разбиването на Асоциацята ще навреди единствено и само на нас.

Лекарите, министрите, синдикатите, ако щете, ще са предоволни! Колко от лекарите с които работите са доволни от Българския лекарският съюз, от Българския зъболекарския съюз? Признайте, че 99% от лекарите, при въпроса: „какво прави вашият съюз“, ще отговорят:”събира само членски внос”!

Но никой лекар не се опитва да прави отделни фракции на анатоми, джипита или хирурзи!

Може ли 1300-1500 рентгенови лаборанти ще са фактор пред министър на здравеопазването, или пък 2000 клинични лаборанти? Как 600-700 рехабилитатори ще ги допуснат по отделно при договарянето на колективния трудов договор или при определяне на заплати в близко бъдеще?

Какъв ще бъде отговорът на институциите?

Ако трябва с всички организации да се договаряме, то ще мине годината”! Колежка определи “даването” на 50млн.лв за нас,като аналгин при зъбобол! Опитват се да ни анестезират, да ни приспят, а после? После Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще е раздробена и всеки ще се спасява като антилопа подгонена от лъвове. Нали сте виждали по телевизията как ловуват хищниците – целта им е да разбият масата,”стадото” и да уловят най-беззащитните! В здравеопазването това ще сме НИЕ!

Спомняте ли си,че преди два месеца някъде пак “дадоха” 30 млн. лв. за болници – малките, общинските … Има ли колега, който да сподели видял ли е нещо от тези пари? На фиша си! Дори 5лв., та като попита завеждащия – Имам 5лв. повече, да е получил отговор – Това са от 30-те милиона!

Акушерките се надяват, че след като няма БАПЗГ, ще си направят своя организация и ще им позволят да работят самостоятелно, щото така било в Англия – примерно! Ще им позволят, ама друг път! Да оставим настрана законовата уредба у нас, представете си с ръка на сърцето как гинеколозите може би ще кажат – Ама разбира се, заповядайте… Блаженни са вярващите!

Истината е мили колеги, че в държавата ни има свръххоспитализация в големите градове, където може би потъва огромна част от бюджета за здравеопазване! Не може по телевизия и други медии да тръбят,че най-големият инвеститор на България са родните гастербайтери, които хукнаха по гурбет в чужбина, раждаемостта да е на МИНУС от 30години, а примирно в Пловдив да има 45/четиридесет и пет/ лечебни заведения със стационар…

Кого според вас лекуват болниците в България, откъде ги взимат тези пациенти?

Единственият град у нас, който е с положителен прираст това е София. А всеки в МЗ ще потвърди – пари се получават на брой хоспитализирани пациенти.

Мераклия съм да видя кой шеф на частна болница ще даде тези обещани 950 лв. като стартова заплата

Признавам си,тайно се надявам това да се случи! Спомняте ли си какво каза д-р Мирослав Ненков когато беше министър на здравеопазването.

Нашата здравна система се нуждае от радикални и кардинални промени,но не искам аз да съм министъра който ще направи това – защото се обричам на линч

Разберете, че докато болниците ги определят като ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, парите за тях ще са в една купа и само ги разфасоват на гурме порции за избрани!

Спомнете си също така как преди 3-4 години БАПЗГ извоюва минимални ставки за осигурителен праг! Тогава колеги от Пазарджик – по груби спомени – изреваха:

  • Сакън, не искаме такива осигуровки, искаме 20лв.отгоре върху заплатата! Успяха, отмениха минималния осигурителен праг! Сега част от тях се пенсионират и “ревнаха“:
  • Въййй 220 лв.пенсия! – мога само с лека ирония да кажа: га взимахте 20 лв.повече -нИ рИвахте,ся рИвете!

Запомнете мили колеги – властимащите, лекарите и всички останали, на които ние изкарваме голяма част от доходите им, виждат идеална възможност да ни унищожат като сила,като фактор във всякакъв вид договорки с властта в близко бъдеще!

За мен лично тези 950лв.на Б.Б. не са нищо друго освен предизборен балон и надежда,че може да спаси “задника”си ,след апартамент гейт!

Не забравяйте как депутатите пред медиите се “хващат”за гушите,но стане ли въпрос за 120 депутати да са примерно,за дълги ваканции – гласуват 241, барабар с чистачката….

Защото отпред на сградата какво пише: „Съединението прави силата“

PS: След време ако всеки профил от професионалистите по здравни грижи създаде съсловна организация,ще изглеждаме като вечно протестиращия Йоло Денев! 😉

Пожелавам Ви само да сме здрави и по-често да има усмивки върху лицата ни!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter