In memoriam
Динко беше политик – една от “белите врани” в българската политика
Той не поемаше "партийни поръчения" от олигархичните спонсори на българската политика


Огнян Минчев

Почина Господин (Динко) Тонев. Интелектуалец, който посвети живота си да популяризира в България ценностите и идеите на персонализма – на  философията на християнската демокрация. Издател на интернет списанието “Ценности и общност” (www.cao.bg). Автор и преводач на стотици, на хиляди статии, интервюта, документални свидетелства, популяризатор на най-стойностните идеи на християндемократическия дебат в Германия и Европа.

Динко беше политик – една  от “белите врани” в българската политика. Животът му е свързан със СДС и с българската демократична общност. Беше част от ръководството на СДС. Безукорно честен човек и почтен политик. След западането на СДС в началото на нашия век Динко създаде Българската демократична общност – обществено движение и политическа партия, посветени на приложението в българската политика на основните идеи на социалното пазарно стопанство, на свободата, справедливостта исправедливостта.

Динко не беше сред най-популярните български политици. Той не взимаше пари от всекиго за да провежда политическите кампании на БДО. Той не поемаше “партийни поръчения” от олигархичните спонсори на българската политика. За него принципите на почтеността и демократичната отговорност бяха многократно по-ценни от всеки политически успех.

Трудно ми е да приема вестта за смъртта на Господин Тонев. Много са малко хората в българската политика, на които мога да вярвам така, както вярвам на себе си. Динко бе не просто един от тях. За мен той остава образец на тихо, достойно и неотклонно служение на кауза, на мисия, на общество. Достоен и верен на своя път човек, гражданин, интелектуалец и политик. Бог да го прости! Светъл път, Динко!

Прочетено във фейсбук профила Ognyan Minchev

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter