COVID 19
Д-Р СТЕФАН МИТЕВ: Отговор на журналистически въпрос и неговият превод
Въпрос на журналист: Какво се случва с българската ваксина за COVID? Готова ли е? Ще я видим ли на пазара?


Стефан Митев

Проф. Пенка Петрова от БАН: Имаме прототип, който вече е изследван срещу мишки и показва, че ваксината е имуногенна. На този етап обаче не можем да проведем изследвания от фазите 1, 2 и 3 [с хора] на клинични изпитвания, тъй като с нас не се е ангажирала фирма.

Превод: Усвоихме някакви пари и имаме прототип години след началото на пандемията. За сравнение учените от Pfizer и Moderna направиха своя прототип за няколко дни. Данните от мишки на БАН са едно абсолютно нищо и не могат да се отнесат към човека. Тоест не знаем – и  никога няма да разберем – дали  българската ваксина ще работи, дали е безопасна и ефективна. Да не говорим, че най-вероятно тя е била насочена към началния вариант на вируса, който вече не е актуален.

Най-трудните и скъпи етапи при разработването на лекарство или ваксина са именно клиничните фази 1, 2 и 3 с хора. Нормално е никоя фирма да не се е свързала с БАН, защото не иска да си харчи парите с оглед на родната “експертиза” и (не)компетентност. Какви са успехите на БАН в борбата с пандемията? Според мен те са най-вече в сферата на пиара – успяха тънко да подведат журналистите, че евентуално, някога може и да видим българска ваксина срещу COVID. Аз ви гарантирам, че няма да се случи и това е ясно на абсолютно всеки, който има и най-минимална представа от клинични изпитвания.

С БАН и Чорбанов – толкова.

Прочетено във фейсбук профила Stefan Mitev

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter