ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Единайсетият ден на единайсетия месец
Броеницата на събитията


Иван Делчев

Гьоринг, Хитлер и Хес по време на четенето на преамбюла на примирието от Кайтел на 21 юни 1940 г. в салона в Компиен

На този ден, в единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец през 1918 г. в железопътен вагон край Компиен във Франция Германия обявява безусловна капитулация, и сто и един артилерийски залпа възвестяват края на Първата световна война. На Европа ѝ предстоят пандемията на испански грип, изтреблението на европейските евреи и Втората световна война…

Снимка, направена след постигане на съгласие за примирието, с което се слага край на Първата световна война. Мястото е личният вагон на Фердинанд Фош, разположен в гората край Компиен. Фош е вторият отдясно

В същия или подобен на него вагон на същото място в Компиенската гора като реванш за унизителната капитулация на Германия през 1918 г. на 22 юни 1941 г. Франция капитулира пред Третия райх и германците окупират три пети от френската територия.

Подписването на примирието във влака до Компиен, 22 юни 1940 г. Генерал Кайтел (ляво) и френската делегация (дясно) с генерал Хюнцигер

На този ден, 11 ноември 1952 г., в 22:30 часа, в Софийския затвор след многоседмични изтезания са разстреляни католическите свещеници епископ Евгений Босилков, отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков, а мястото на погребението им е неизвестно. Те са осъдени на смърт с обвинението за католически заговор срещу сигурността на държавата в един от серията Католически процеси, които просталинската власт в България води срещу българската католическа общност.

Евгений Босилков като епископ на Никополската епархия

В 12 часа на 15 март 1998 г. папа Йоан Павел II в Рим провъзгласява епископ Евгений Босилков за блажен. На 26 май 2002 г. на специална литургия –провъзгласяване  на площад „Централен” в Пловдив папа Йоан Павел II обявява отците Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев за блажени. Блажена е личността, за която тече процес на беатификация, етап преди канонизацията.

Каза още и на всички: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден, и нека Ме следва. Защото, който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси. (Евангелие от Лука, 9:24-25)

Паметна плоча на отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков на униатската църква “Свето Възнесение Господне” на католическата конгрегация “Августини на Успението” в Пловдив. Конгрегацията “Августини на Успението” е създала в Пловдив мъжкия колеж “Свети Авустин”

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter