ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Една фалшива новина, която все пак доведе до триумф
Колумб Америка откри, ала си нямаше пари патента си да завери… и кръстиха я на Веспучи*


Иван Делчев

В ранното утро на 12 октомври 1492 морякът Родриго де Триана вижда брега на остров Сан Салвадор в Бахамския архипелаг от борда на кораба “Пинта”, един от трите кораба на Христофор Колумб по време на първата му експедиция,  и това ще да  е първият европеец, видял Америка.

В този момент Колумб решил, че е открил трансатлантическия път към Индия. Когато Васко да Гама, заобикаляйки Африка, най-после намира морски път до Индия, Колумб, е обявен за измамник, но се оказва всъщност, че той е открил нов континент.

Така фалшивата новина за откриването на морски път към Индия накрая се оказва триумф за мореплавателя. Фалшива новина е и че Америка е открита от експедицията на Колумб, защото петстотин години по-рано викингът Лейф Ериксон построява на бреговете на Канада викингското селище Винланд, но към времената на Колумб това най-вероятно не е било известно.

Самата подготовка на експедицията е свързана с манипулативни пропагандни идеи. Христофор Колумб успява да убеди Изабела I Кастилска, че е възможно да се заобиколи земята по море от запад, да се нанесе удар от изток на Османската империя и да се освободят християнските светини в Палестина, загубени от европейците по време на кръстоносните походи.

Именно идеята за освобождаване на Гроба Господен спечелва Изабела, фанатична католичка, изгорила и прогонила десетки хиляди евреи и маври от Испания и създала Испанската инквизиция, за каузата на експедицията на Колумб.

Великият мореплавател завършва земния си път в бедност и лишен от всички права и привилегии. Славата си той придобива сто години по-късно, когато потоци от злато и сребро пристигат в Европа след завладяването на Мексико и Перу.

12 октомври е национален празник на Испания, свързан именно с откриването на Америка и на този ден военният парад в Мадрид се провежда на площад “Колумб”.

В Съединените щати на тази дата се празнува откриването на Америка за пръв път на 12 октомври 1866 от нюйоркчаните от италиански произход. Когато италианците от Сан Франсиско отбелязват 12 октомври през 1869 г., те го наричат Деня на Колумб.

През 1937 г. президентът Франклин Рузвелт официално обявява 12 октомври за Ден на Колумб. От 1971 г. насам този празник се чества на втория понеделник от месец октомври.

източник: https://bg.usembassy.gov/bg/holiday-calendar-bg/columbus-day-bg/

 Гробът на Колумб в катедралата в Севиля. Тялото на Колумб се носи от кралете на Кастилия, Леон, Арагон и Навара. Една от легендите около Колумб е, че кръстът на катедралата е направен от първото злато, което Колумб донася от Америка.

PATTY K. BISKI: Не само Байдън, но и цяла Америка се готви да страда от Алцхаймер

 *Епиграма на Радой Ралин

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter