#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Задачата на вестник „Македония“
Петко Славейков лежи в зандана, заради статията "Двете касти и власти"


Иван Делчев

Гаврил Кръстевич, Марин Дринов, Тодор Икономов, Тодор Шишков, Захари Княжевски, Кузман Шапкарев, Светослав Миларов, Никола Първанов, Стефан Бобчев са основните сътрудници на основания от Петко Славейков вестник “Македония”, чийто първи брой излиза в Цариград на 3 декември 1866 г.

Задачата на вестника според Славейков е:

да приведе в съзнание заблудените в тази страна гръкомани”,

а това според него са македонските българи, за които той отпечатва във вестника си текстове на македонски диалекти с гръцки букви, защото те не знаят българската азбука. През 1872 г. Петко Славейков, вероятно съвместно със Светослав Миларов, – 10 години по-късно обесен през 1892 в двора на Черната джамия за участието си в атентат срещу Стефан Стамболов – публикуват   статията “Двете касти и власти”, в която пишат:

Ний сме доста пътя разправяли за черковното наше движение, за неговото черковно и политическо значение като събитие, ненадейно избухнало измежду онези на Изток религиозни, политически и социални обстоятелства. Много излъгани би останали онези, които би помислили, че новото движение на българите е имало и има само черковен характер, т.е. че българите се подигнаха противу гръцкото духовенство само за простото удоволствие да заместят гръцките калугери с български. Не! Това движение заключава в себе си до една степен и политически характер. Българският народ чрез установлението на една своя народна черква искал е и иска, защо да го крийме, да си установи и един вид народна самостоятелност.”

Заради тези думи Мидхад паша заповядва вестникът да бъде спрян, Петко Славейков е затворен за един месец, печатницата му е конфискувана и продадена. След като е освободен от затвора, Славейков започва да работи като учител във Фенер, кварталът в Истанбул, където е първото седалище на българската екзархия. В своята автобиография той споделя:

Аз останах жив, но ударът, който ми се нанесе беше тъй силен, щото от него не можах вече да се дигна и се принудих да се заловя в старото си занятие – учителството.”

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter