COVID 19
Закон да амнистира снабдилите се с фалшиви сертификати?
Животът и здравето са върховни ценности, а българските власти така и не успяха да убедят населението, че справянето с Ковид кризата е възможно единствено чрез масова ваксинация


Информациите от последните дни, свързани с използването на фалшиви зелени сертификати звучат все по-обезпокоително и поставят редица въпроси. Преди седмица 27 годишен мъж почина в София от Covid-19. Едва когато състоянието му се е усложнило той признал, че зеленият му сертификат за ваксинация е фалшив. Вчера полицията е разбила схема за издаване на фалшиви зелени сертификати, действала в медицински центрове в гр. Раковски и Асеновград.

БНТ излъчи репортаж, в който пловдивски лекар разказва, че сред тях бил и млад мъж, който вече фигурирал в системата за ваксинация. Той съобщил, че се е снабдил с фалшив зелен сертификат, за да пътува до Гърция, но след като двамата му родители и самият той се разболяват тежко от Ковид се е уплашил за живота си и поискал да си постави действителна ваксина.

Как на практика домогналите се до фалшиви сертификати да бъдат ваксинирани, при положение, че вече фигурират в системата…. ?

Освен този проблем, има и още един. Признавайки, че притежава фалшив сертификат за ваксинация всеки ще уличи себе си в извършването на документно престъпление. И тъй като, видно от репортажите в медиите, това са реални проблеми пред значителна част хора, снабдили се по един или друг начин с фалшиви зелени сертификати, управляващите трябва да намерят начин да им осигурят възможност да се ваксинират, без това да ги поставя в ситуация да бъдат наказателно преследвани.

Спечелилата парламентарните избори ПП вече заяви, че справянето с Ковид кризата ще е сред приоритетите ѝ. Затова едно от възможните решения е използването на зелен сертификат за фалшива ваксинация да се амнистира със закон. Животът и здравето са върховни ценности, а българските власти така и не успяха да убедят населението, че справянето с Ковид кризата е възможно единствено чрез масова ваксинация.

До този момент само 29 % от населението е напълно ваксинирано, което ни поставя на едно от последните места в ЕС по ваксинация, и сред страните с най-висока смъртност от Covid 19.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter