ЗА СТРАХА
от БОРИСОВ
и
ЗА СТРАХА
на БОРИСОВ



Велизар Енчев

5 май

Днес Борисов за N-ти път адвокатства на Турция пред ЕС. Щото Ердоган имал най-мощната войска и трябва да го уважаваме.

Че Турция е окупатор в Сирия, това не тревожи адвоката. Че Ердоган не освобождава двамата гръцки граничари, това не е проблем за нашия умиротворител. Че турски „фантоми“ всеки ден нахлуват в гръцкото небе, туй не е болка за умиране. Че в турските затвори са хвърлени и изтезавани над 60 000 военни, учители, съдии, интелектуалци, журналисти, това е последна хуманитарна грижа на галения от три папи премиер. Той плати кръвния си данък и без да му мигне окото предаде на Ердоган потърсилите спасение у нас турски офицери, та за нек`ви си гюленисти ли ще рони сълзи.

Няма друга държава по света, предала на турския султан избягали от неговия ятаган. Само ефенди Борисов стори тая мерзост и опетни България като държава на предатели.

А от тримата патриотари, довчера виещи като вълци по анадолския тиранин, ни вест, ни кост. Трите мюрета си траят, щото шефът удря през пръстите зарад` достлука си със султана. А пръстите им? Целите са в мед от бъркане в държавната каца!

4 май

В т.нар. ексклузивно интервю на премиера Бойко Борисов пред NOVA Виктор Николаев и Аделина Радева не ме изненадаха с нищо. Зададоха безлични въпроси, не задълбаха в доклада на Държавния департамент за смъртоносната медийна атмосфера в България, държаха се сервилно, като повечето водещи у нас.

Вече не мога да си представя наш журналист да се държи така настъпателно, както го правят репортерите в Белия дом, както в Париж телевизионни водещи свободно и без страх разговарят с Макрон.

А българската телевизионна журналистика е парализирана от страх от Борисов. Зад този страх обаче никой не вижда страха на Борисов. Борисов се бои от всяко ново лице в политиката, което е негов морален контрапункт. Неморалните не се страхуват от себеподобните.

Неслучайно Борисов създава представата, че от него зависи всичко – и държавното финансиране на медиите, и хлябът на журналистите. Да не говоря за печатните издания, които отдавна са в краката му и вече издават книги за великия премиер, който винаги се завръща. Може ли сервилният репортер на „24 часа“, написал хвалебствена книга за Борисов, да е обективен в коментарите си за неговата политика?

Подобно на Борисов другият субект на „победител по презумпция“ е Валери Симеонов. Преди години, когато бе във война със Сидеров, нарече избирателите на „Атака“ лумпени. По ирония на съдбата сега е в коалиция с водача на лумпените, който го осъди за тази обида. Всъщност вицето е един много последователен човек в отношенията си към хората – той презира избирателите си и не крие това, даже се гордее с поведение, от което нормалните политици се срамуват. Цинизъм е да наричаш олигофрени хиляди смазани от живота хора, наивно търкащи билетчета, защото късно са открили, че с честен труд е невъзможно да забогатееш.

Понеже циникът никога не се срамува от себе си, така и Симеонов е ампутиран от чувството за срам. Той не е способен да осъзнае, а камо ли да се разкае, за собственото си морално падение. Така че моята задочна полемика с „вицето по тишината“ е обречена. Такива цинични субекти са победители по презумпция. Такива не само минават през трупове по пътя към богатството, но и мразят жертвите си.

3 май

„Лице в лице“ на Цветанка е вече „Лице на властта“. Днес Ризова дори не имитираше обективно новинарство. Покани две знакови лица на властта – плачещият атакист Станислав Станилов и гербаджията Димитър Главчев. И настана вакханалия по схемата „всички под ножа“. Парламентарната опозиция бе закопана по всички правила на Гьобелс, недоволните от всички бои бяха анатемосани като политически отпадък.

Водещата хълцаше, пъшкаше и дишаше тежко. В Би Ти Ви това е другата гледна точка.

Би Ти Ви май наистина е на тезгяха и, за да си дигне цената, го играе държанка на властта. А и чака поредния държавен транш за послушни медии. Затова докладът на Държавния департамент за умъртвената медийна свобода в България е тема табу и никога няма да влезе при Цветанка. Щото à щатският доклад е влязъл в студиото, а Ризова е излетяла на борсата.

Утре вечер чакайте „Лице на властта“ с гости: или Борисов, или Караянчева, или Симеонов, или..

Който и да е, насреща пак е властта.

2 май

На 1 май Каракачанов влезе в кожата на Бай Ганьо и галантно покани шефката на опозицията на … бира. Не спомена за мешана скара, но изискано уточни, че ако по тъмна доба Нинова не е седнала на агнешко, може да заповяда на вицепремиерската софра.

Не искам даже да си представям кръчмарското поведение на Алековия герой при общуването му с чужди министри. Представяте ли си как галантно води на „Бира-скара“ министрите на отбраната на Германия и Франция – госпожите Урсула фон дер Лайен и Флоранс Парли?…Срам, срам!

Като първи думбазин на войска, приземила изтребителите си заради липса на гориво, час по-късно щедро обеща бойната авиация да участва в честването на 70-годишния юбилей на …ЦСКА. И докато изтребители и хеликоптери вече тренират прелитане над червения стадион, сините фенове пък поискаха да наемат артилерия за своя юбилей… Пълен цирк!

В почуда се питам: Има ли и един военен министър в ЕС, който ще остане на поста си и една минута, ако позволи ВВС да бъдат наети от футболен клуб, както наемат старалекови фейлетонилетки за ритнитопковците? Силно подразнен от 20-хилядния първомайски протест, в края на пледоарията си трапезният войвода призова да спрат Байганьовските изпълнения…

Да, нещата се изясниха. Ето защо изхвърлиха Алековите фейлетони от учебните програми. Щото в „Разни хора, разни идеали“ припознаваме македонстващия Бай Ганьо от партийната кръчма на „Пиротска“:

„Ама хубава е пустата му Македония…Еле тази Солунска митница… Ех, че келепир майка му мечка!…Че да се курдисам аз тебе на митницата па сетне отегли се на Охридското езеро…издигни си една вила…ей, туй се казва патриотизъм…”

Много Байганьовци са министерствали, но сегашният е уникален.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter