Звероизповедания
ИГОР ЕЙДМАН: За чудовищното убийство на учител във Франция
Ислямът не е виновен – религията е виновна


Игор Ейдман

Преди няколко века можеха и да отрежат главата за Христос в същата Франция. В историята на всички религии – не  само традиционни, но и политически, като комунизъм и национализъм – по времето на най-силното им влияние е имало терор срещу еретици, свободомислещи, “богохулници”, религиозни войни.

Просто сега европейското християнство е остаряло и непостоянно. И следователно безопасно От устата на дракона паднаха отровните зъби, той се усмихва с блажената усмивка на сенилен старец, пускайки сълзи и сополи на обич на пода на църквата.

А ислямът е млад, силен и агресивен

Рано или късно секуларизацията ще дойде в ислямското общество. Религията там, както и в европейските страни, ще тръгне по периферията на обществения живот в областта на детските приказки и семейните празници. Междувременно някак си ще трябва да защитим светска, свободомислеща Европа от религиозни фундаменталисти.

Някои от Андаманските острови са дом на аборигени с традиционен начин на живот. Индийското правителство защитава техните религиозни чувства и традиции. На туристите, учените, преподавателите е строго забранено да посещават тези острови. И ако някой все пак успее да пробие кордона, местните жители просто го убиват. И това се счита за нормално, правителството не изпраща наказателни експедиции, за да накаже убийците. Никой не може да нарушава патриархалната култура и например да показва на местните жители карикатури на духовете им. С представителите на клерикални култури в Европа подобна толерантност е невъзможна. В крайна сметка, местните жители на Андаманските острови не се опитват да се преместят на континента и си живеятспоред законите и обичаите на родните си острови.

Прочетено във фейсбук профила Игорь Эйдман , под редакцията на  Stephan E. Nikolov

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter