Израел с мощен въздушен удар по Сирия. Сирия свали израелски Ф-16


Израелските военни нанесоха мощен въздушен удар по системите за противовъздушна отбрана на Сирия и ирански позиции в страната и са атакували 12 цели в Сирия. Информацията дойде от Министерството на отбраната в Тел Авив. Сред целите са и три батареи на правителствената ПВО и четири ирански цели в Сирия. Израел с мощен въздушен удар по Сирия.

Сирийската ПВО изстреля няколко зенитни ракети по израелски изтребител Ф-16, който извърши атака на територията на Сирия. От Израел признават за „разбит самолет“, чиито пилоти са катапултирали благополучно.

Летището „Бен Гурион“ в Тел Авив временно затвори, след като изстрелян от Сирия ирански дрон навлезе във въздушното пространство на Израел и беше свален над Голанските възвишения от израелски хеликоптер.

Хакери нападнаха зимната Олимпиада

Рано сутринта беше възстановена работата на официалният интернет сайт на Олимпиадата след като кибератака по време на церемонията по откриването на Зимната Олимпиада в Пьончан принуди организаторите да изключат сървърите. Това доведе до хаос в главния пресцентър на Игрите. Домакините съобщиха, че неидентифицирани хакери са проникнали в системата, която е изключена от съобщения за сигурност.

Междувременно шведката Шарлоте Кала спечели първия златен медал на зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг по ски-бягане в скиатлона на 15 километра. Тя финишира по трасето от 7,5 километра класически стил и 7,5 километра свободен стил за 40:44,9 минути

Турция, а не Македония, е заплаха за Гърция

Турция, а не Република Македония, представлява реалната заплаха пред гръцкия суверенитет – това пише в коментара си журналистът Том Елис в днешния брой на гръцкия вестник „Катимерини“.

В Гърция дълго време говорим и търсим вина в името на БЮРМ (Бивша югославска република Македония), въпреки че повечето страни по света са я признали под името Република Македония от много години.

Но колкото по-дълго отношенията между Атина и Скопие остават лоши, толкова повече Турция увеличава влиянието си на Балканите, като част от политиката на Анкара, която има ясни геостратегически цели и религиозно измерение. В повече публични речи турският президент заявява, че Турция и Македония са братски страни, че Анкара и Скопие нямат „никакви различия“, че турците никога няма „да се откажат от македонските братя“ и че „Турция винаги е на страната на Македония „. Той дори твърди, че Анкара няма да позволи промяна на името на Македония – пише днешният брой на в. „Катимерини“.

Видинският митрополит Даниил беше интронизиран

Днес новоизбраният Видински митрополит Даниил беше тържествено въдворен като кириарх на Видинска епархия.

Около обед митрополит Даниил беше посрещнат от клирици и миряни в първото населено място на границата на епархията – село Сумер. След това новият Видински митрополит беше приветстван от жителите и управата на гр. Монтана на централния площад „Жеравица“.

Преди малко видинчани посрещнаха своя владика на площад „Бдинци“. По-късно тържественото шествие, водено от Видинския митрополит Даниил, областното и общинското ръководство, се отправи към катедралния храм „Св. Димитър“, където се състои интронизацията на новия владика.

Утре, третата подготвителна неделя преди началото на Великия пост – Неделята на Страшния съд, митрополит Даниил ще отслужи първата си св. литургия като Видински архиерей.

Снегът затвори и Айфеловата кула

Париж продължава да е в плен на снега. Заради лошото време, Айфеловата кула и днес остава затворена. Вчера тя беше внимателно разчистена от леда. Снеговалежите предизвикаха невиждани задръствания във френската столица и нейните околности. Синоптиците прогнозират да падне още сняг и предупреждават за опасни метеорологични условия в една четвърт от Франция.

По информация на Facti.bg, Kanal3.bg, iNews.bg, dariknews.bg, Focus.bg и OffNews

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter