Изкуството на дипломацията
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Апогеят беше – ГЕРБ ще подкрепят Станишев
Тенкю, мистър премиер – голяма работа сте!


Илиян Василев

Борисов пак се “качи на жипката” в Брюксел и демонстрира тотален контрол върху медийната ситуацията. Той имаше кандидат за всичко за шеф на комисията, за шеф на Парламента, за щеф на Евросъвета, Направо ми стопли сърцето – “българи юнаци” имахме за всичко. Хапваш салатка, пийваш ракийка и гледаш ТиВи как Бойко прави чудеса от дипломация. 
Медиите безкритично повтаряха всеки трепет на неговата мисъл. Апогеят беше – ГЕРБ ще подкрепят Станишев.

А всичко е фейк, виртуален свят, в който Бойко е важен и значим. Защото реално никой от кандидатите му реално не е имал шанс, нито е бил реално обсъждан.

Сега е време да се върне от Брюксел с празни ръце и да ви убеди, че много майсторски, почти виртуозно, сме се отказали от тези високи постове, въпреки че всички са ни молили. Помните ли – как на пазара в Брюксел са му предлагали българин да бъде върховен комисар? Комисар – най-високия пост и как той отказал, защото “не го интересувало”.

В същност единственото, което нашият Първи е правил е да проси “конграчулейшънс” – да падне мониторинга, да одобрят управлението му, да получи някакъв келепир или келепирец – покана за ЕРМ2, за Шенген, за да има нещо, с което да отклони вниманието от сриващата се ситуация в България.

Тенкю, мистър премиер – голяма работа сте! Три дни живяхме с мисълта, че отново е 1994 година и България е първа в политическата олимпиада, която се разиграваше в Брюксел.

А сега да се върнем към сивото ежедневние – я какъв еврокомисар си имаме – и там добре, че ни се полага, защото по заслуги не се знае дали щяхме да имаме някакъв пост.

Както казах още в началото – тази работа с договарянето на постове е функция на лични качества – и тъй като не сме от най-големите държави, е и следствие на умение да позициониращ не много, а един кандидат за един пост и да усилиш качествата му отвъд предела.

С какво да го направи нашия – с език, с маниер, с аргументи /хей, ю – хей, ти, ела тук да ти говорим/, с предавания “на живо” на срещи, които трябва да бъдат дискретни.
Ашколсун, машаллах, баш бакан булгаристан!

И какво като сте ме забранили да ме канят по всички видни телевизии?

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter