Има опит да се приватизира европейската идея за лични политически цели


Президентът Румен Радев – гост на конференцията

„20 години / Dir.bg: The next Bulgarian WEB“

 

 Лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително, но сметката накрая плащаме всички ние

„Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес. Но не трябва никога да забравяме, че информацията може да има и огромен разрушителен ефект и накъде ще насочим тази информация и как ще я използваме, зависи от нас“. Това заяви президентът Румен Радев, който бе гост на конференцията „20 години / Dir.bg: The next Bulgarian WEB“.

Президентът се обърна към гостите на форума и ги призова да не забравят огромната обществена отговорност на медиите. „Нека не забравяме, че лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително. Но сметката накрая плащаме всички ние“, посочи Румен Радев.

„Днес информацията е най-изобилната, но и често най-дефицитната стока. Тя ни залива отвсякъде и в същото време често изпитваме дефицит на навременна, достоверна и полезна информация. Аз лично считам, че тези противоречия ще се задълбочават в бъдеще“, коментира държавният глава.

По думите на президента качествените онлайн медии не са само бизнес, а кауза и призова за недопускане на превръщането на медиите в пропаганден рупор. „Журналистиката абдикира от мисията си да бъде „постоянно работещ парламент“ – по определението на Йосиф Хербст, и се превръща в пиар инструмент на властта“, заяви още Румен Радев.

„Преди 20 години онлайн медиите бяха просто занимание за визионери, но едва ли и те са прогледнали далече в бъдещето и са очаквали това, което се случва днес. Кой би допуснал, че след години истината ще се дави в море от фалшива информация, че бързината ще вземе превес над достоверността, че думите ще загубят битката с образа, че шарлатани ще наемат армия от полуграмотни тролове с цел да дискредитират идеи и хора“, подчерта още в изказването си на форума президентът Румен Радев.

Има политици, които водят война с българската държавност

„Има политици, които водят война с българската държавност, сами виждате какви лъжи се тиражират в медиите. С дискредитирането на президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на европейското председателството“. Това заяви държавният глава днес в отговор на журналистически въпрос.  За мен това съвсем не е махленски дебат, а режисирана кампания, посочи Румен Радев и добави, че има опит да се приватизира европейската идея за лични политически цели.
„Колко струват техните евроатлантически идеи, след като деградират армията и заблуждават нашите съюзници? Какви европейци са тези политици след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите?“, попита президентът.
Румен Радев подчерта, че нашата корупция е видима и „отвъд океана“ и е отразена в доклада на Държавния департамент на САЩ. „Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност“, добави президентът и посочи, че колкото повече се дават клетви към евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа.
В отговор на въпрос дали е провел среща с министрите по заръка на министър-председателя, президентът Румен Радев заяви, че ако премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, то той трябва да инициира и съответните промени в конституцията.

Сайт на Президентската институция / president.bg

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter