#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Ито Хиробуми – силата на личността в историята
Първият министър-председател на Японската империя e автор на японската конституция, която слага началото на епохата Мейдзи


Иван Делчев

Обявяването на конституцията Мейджи

На 22 декември 1885 г. самураят Ито Хиробуми става първият министър-председател на Японската империя. С този акт Япония преминава от феодалната система на шогуните, управляващи двеста и петдесет разпокъсани области, към пряко имперско управление. Четиридесет години по-рано под натиска на американския военен флот под командването на комодор Матю Пери Япония и Съединените щати сключват търговски договор, който извежда Япония на международната икономическа сцена. Започва епохата Мейдзи, с която западната цивилизация прониква в Япония. Слага се край на политиката “сакоку”, според която смъртно наказание грози всеки японец, напуснал страната.

Ито Хиробуми е четири пъти министър-председател на Япония, генерал-резидент на Корея, четири пъти член на Тайния съвет и автор на японската конституция. Изпратен във Великобритания през 1863 заедно с още четирима японски младежи, Хиробуми се убеждава, че Япония трябва да промени своя манталитет и независимо от самурайското си обучение, се посвещава на тази мисия. Той провежда държавана реформа, с която съветът на министрите получава реална власт, отчитайки се непосредствено на императора и именно в това е същността на епохата Мейдзи, която реставрира императорската институция и я свързва неотменно с японската идентичност.

На 26 октомври 1909 Хиробуми е застрелян от корейския националист Ан Чунгин, но този патриотичен акт има обратна сила – японците  използват атентата, за окончателната анексия на Корея.

Ито Хиробуми е точката на пречупване на японската изолация и началото на превръщането на Япония във велика сила и доказва силата на личността в историята.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter