Болката отляво
ЙОСИФ ДАВИДОВ: Новият Национален съвет на БСП – предпочитам да спомена само някои от избраните
Опитвам се да разбера накъде ще бъдат поведени българските социалисти след юбилейния конгрес на партията...


Йосиф Давидов

„50-ият Конгрес на БСП избра състава на Националния съвет. 902 гласували делегати избраха 152 члена на НС – 37 от тях от квотата на Младежкото обединение. 31 члена на Националният съвет са делегирани представители, а 4 са по право.“ (в. “Дума”)

Повечето коментиращи разнищват онези, познати от много години имена, които не са в състава на новия Национален съвет.

Обратно на тях, предпочитам да спомена само някои от избраните

Кирил Добрев. „Успялото дете на партията“, както го нарече „Капитал“. Седмичникът разкри верига от десетки фирми и приближени (сестра, приятели, синовете на Първанов), свързани с Добрев, за производство и продажба на електроенергия, за търговия с петролни продукти, хотели и др. Няма да задълбавам в пренасяната валута по време на югоембаргото. Но не ще подмина това, че през 2014 г. „другарят“, произнесе на висок глас срамната фраза:

  – Аз жените ги предпочитам за други работи.

Кристиан Вигенин. Мога да предположа на какво се е донаучил в специализацията по Програмата по международно лидерство и икономическо развитие в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ. През март 2014 г. като външен министър той посети Украйна (по поръчение на…?), за да утвърди „авторитета“ на хунтата, която след два месеца изгори живи десетки хора в Профсъюзния дом в Одеса. Според мен, Вигенин е един от идеолозите на т.нар. „консервативно ляво“ – и Нинова използва този израз, равен на „дървено желязо“.

Бриго Аспарухов. За бившия шеф на Националната разузнавателна служба (преназначен от президента Желю Желев и останал на тази длъжност до март 1997 г.) има много публикации, включително и за „висящите“ срещу него обвинения. Премиерът Симеон Сакскобурготски се опита да го направи съветник, но не успява.

Затова пък:

„Интересна история как Бойко Борисов е влязъл в политиката, разказа бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов пред БНТ. През 2000 г. тогавашният председател на БСП Георги Първанов поканил на посещение у нас Генадий Зюганов, шеф на Руската комунистическа партия. Бойко Борисов бил негов охранител. Бриго Аспарухов се запознал с него за пръв път тогава, а Борисов му направил добро впечатление. Бодигардът на комунист N1 на Русия споделил пред влиятелния в БСП Аспарухов, че много мечтае да се върне отново в МВР. Аспарухов оценил качествата му и когато му се отдала възможност да помогне на Борисов, го предложил за главен секретар на МВР.

– Как помогнахте – отидохте  при Царя и му предложихте Борисов за главен секретар – бе въпросът на водещият Асен Григоров.

–Да. И не само. За да забиеш топката, първо трябва някой да ти я вдигне – пък бе загадачният коментар на бившият разузнавач.

Не виждам смисъл да споделям дебелото досие на един от строителите на дивия капитализъм в България – делегираният представител в Националния съвет от Пловдив, едрия бизнесмен и милионер Георги Гергов. Известни са неговите далавери; свиневъдски, панаирни, „ЦУМски“, варненски дупчести и много други.

…Чрез тези „истории“ се опитвам да разбера накъде ще бъдат поведени българските социалисти след юбилейния конгрес на партията…

Прочетено във фейсбук профила Iossif Davidov

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter