Първият руски футуролог
КАЗИМИР МАЛЕВИЧ – президентът на космоса
Художникът, който мечтаеше човечеството да овладее далечното пространство


Калин Николов

Най-често името на Казимир Малевич се свързва с „Черния квадрат“. Но, например, той е първият в историята на изкуството, който изразявя възможността за създаване на космически спътници – според  експертите, самата дума „сателит“ е въведена именно от Малевич.

В писмо до художника Матюшин през 1917 г. Малевич пише:

Видях се в космоса, където ме скриха точки и цветни ивици; там, сред тях, влязох в бездната. Това лято се провъзгласих за президент на космоса.

По онова време идеите на Малевич надхвърлят рамката на „супрематичната картина“, измислена от художника, в която преобладава превъзходството на чистите форми. Възможностите за космоса и полет до там са очаровали Малевич – и скоро започнал да се появява в неговото изкуство, както и в творбите на колеги художници от началото на XX век.

В развитието на тези идеи Малевич отива по-далеч от другите, като всъщност стана първият футуролог в руското изкуство. Още през 1913 г. той мечтае, че “огромни градове и работилници на художници ще бъдат на борда на огромни цепелини”. Според Малевич човек не трябва да се ограничава само до изследването на Земята и близките планети, той може да овладее целия космос.

В брошурата „Супрематизъм. 34 рисунки“, той споделя мислите си относно възможността за „междупланетен полет и създаване на орбитални спътници, които ще позволят на човек да овладее космическото пространство за себе си “.

Източник: Фейсбук профилът Kalin Nikolov

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter