Казусът “Гинка-без-снимка купува ЧЕЗ”


 

Поглед Инфо / pogled.info

Не знам ДАНС какво ще разследва, но по всичко личи, че сделката е напълно законна, по двете законодателства – българско и чешко. В казуса “Гинка-без-снимка купува ЧЕЗ” най-важният въпрос вероятно ще се окаже включено ли е в сделката обезщетението, което арбитражния съд в Щатите ще присъди по делото на ЧЕЗ-Груп срещу България през 2016 г. или не? Ако не е включено и държавата изгуби делото (а тя има опит, вече пласирахме едни 550 милиона на руснаците, да не се сърдят много), ЧЕЗ получава 750 милиона евро и тогава реалната сума, срещу която се разделя с бизнеса си в България, е 1,07 милиарда. Преди 15 години са платили първо 281 милиона евро за 67%, а после 82,5 милиона за остатъка, т.е. 363,5 милиона общо. Връщат си добра сума, плюс 15-те години гарантирана норма на печалба, подписана и подпечатана в договора от правителството на Сакскобургготски.

В този случай за разследване е само първоначалната приватизационна сделка от 2004 г., която очевидно е подценила стойността на ЕРП-то. Но пък давността по престъпления, свързани с приватизацията (ако има такива), е максимум 10 години… Поне ще знаем защо законопроектът, дето ГЕРБ щяха да внасят миналия ноември за отпадане на тази давност, се оказа чисто театро? Тъй като чешкият ЧЕЗ, а не българската им фирма, съди България, обезщетението може да не е включено в активите на продаваната фирма и “Гинка” теоретически не може да го получи. Но всъщност ние не знаем в чия полза е учредено това обезщетение от страна на жалбоподателите.

Толкова е важна дискретността, че даже вътрешната опозиция в ГЕРБ не знае за схемата и Делян Добрев твърди, че помислил новината за фалшива!

П.П. Никъде на намерих точния размер на исканото обезщетение. EVN също има иск за 576 милиона, Енерго Про – и те, за около 54 милиона. Твърди се, че общата сума на исковете надхвърля 2 милиарда лева, т.е. ЧЕЗ ни съдят за сума над 500 милиона със сигурност.

И така да е, в най-лошия случай чистата печалба на “Гинка-без-снимка” ще “падне” на 150-180 милиона евро. Аз предлагам DMS GINKA!

И всичко това – преди следващите избори да почукат на вратата…

Във втория случай всяка банка на Земята би й дала 300 милиона на заем, при такова гарантирано вземане. Разбира се, за да сработи схемата, дискретността е абсолютно задължителна, особено в този случай – току виж някой заподозрял, че Теменуженият бушон е сложен там именно за да се реализира една достойна за Гинес сделка – най-бързо спечеленият половин милиард долара в историята!

Може да им е минало през ум да качат цената на дружество, което вече са искали да продадат поради “… системно неспазване разпоредбите за защита на инвестициите в Енергийната харта, което води до дългосрочно критична ситуация на местния енергиен пазар, който не се подобрява”. Особено, ако са били убедени, че има малка вероятност да спечелят делото – завели са го преди решението на парижкия арбитраж за Белене! При всички случаи ЧЕЗ взима кеша от сегашната сделка и се оттегля с няколко милиарда печалба от годишните обороти, а ако има клауза обезщетението да е в полза на ощетената ЧЕЗ-България, “Гинка” прибира 750 милиона, връща на банката заема от 320 милиона с лихвите, плаща данъка на реализираната печалба и заспива спокойно с едни 380 милиона под възглавницата. Толкова е важна дискретността, че даже вътрешната опозиция в ГЕРБ не знае за схемата и Делян Добрев твърди, че помислил новината за фалшива!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter