Китайци искат “Белене”


Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерския съвет. Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с представители на корпорацията, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. По време на срещата е станало ясно, че проектът “Белене” би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От китайска страна бе потвърдена готовност за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.
Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter